Hlavní obsah

Zemřel kameraman Juraj Šajmovič. Točil Dobrodružství kriminalistiky i Golet v údolí

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jeden z našich nejvýznamnějších kameramanů Juraj Šajmovič zemřel v sobotu 20. dubna v Praze ve věku 80 let, oznámila jeho rodina. Šajmovič se proslavil jako televizní kameraman zejména divácky úspěšnými seriály Sanitka a Dobrodružství kriminalistiky.

Foto: Jan Třeštík, ČTK

Juraj Šajmovič

Článek

Za Golet v údolí, který patřil k výrazným nekomerčním českým filmům devadesátých let, získal Šajmovič Českého lva. Na cenu byli tehdy nominováni i herci Ondřej Vetchý a Jan Hartl.

Film natočil podle povídek Ivana Olbrachta v režii Zeno Dostála. Scenáristka Jana Dudková použila jen dvě povídky, které spojila v souvislý příběh.

Jedná se o poetický film plný nostalgie, zachycující zapomenutý svět malé židovské obce na Podkarpatské Rusi dávno před 2. světovou válkou. Je plný rituálů a řádu, ale také chudoby a praktických problémů (nedostatek vody v rituální lázni „mikvi“).

Ještě slavnější byl rozsáhlý česko-německý seriál Dobrodružství kriminalistiky, který zachycoval dějiny policejních vyšetřovacích metod. Začal se natáčet už v roce 1989 pod vedením Antonína Moskalyka a vystřídaly se v něm doslova stovky českých i německých herců.

Šajmovič se narodil 27. dubna 1932 v Piešťanech na Slovensku, podstatnou část svého života však strávil v České republice. K profesi kameramana se dostal víceméně náhodou. Původně chtěl na FAMU studovat filmovou režii, ale nakonec zvolil kameru.

Foto: Petr Horník, Právo

Juraj Šajmovič a Veronika Divišová (natáčení filmu Tady hlídám já)

Foto: Petr Horník, Právo

Juraj Šajmovič a Iva Pazderková

Foto: Česká televize

Za kamerou stál i při natáčení filmu Golet v údolí.

Ještě na FAMU natočil film František Tichý (1958), dále se jako kameraman podepsal například pod filmy Pasiáns (1969), Archa bláznů (1970), Malostranské povídky (1984), Můj obchod se psy (1986) a řadou dalších. V roce 2011 se jako kameraman podílel na filmovém režijním debutu svého syna Juraje Šajmoviče ml., rodinné filmové komedii Tady hlídám já.

Juraj Šajmovič vydal před devíti lety knihu Duch času a představil v ní své fotografie z let 1950 až 2003. Zároveň se od poloviny devadesátých let věnoval malbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám