Hlavní obsah

Akustické vzpomínání Elánu v Lucerně

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 1998 odehrála slovenská skupina Elán své první akustické turné. Jmenovalo se "To pravé" a zůstalo po něm živé album. Nyní se k akustickému hraní vrátila. Loni absolvovala slovenské turné a letos přijela do Čech. Středeční koncert ve Velkém sále pražské Lucerny byl ze série nazvané Elán v divadle druhý.

Foto: PRÁVO – Milan Malíček

Jožo Ráž během pražského koncertu.

Článek

„Slovenské unplugged koncerty, které jsme už absolvovali, byly nejtěžší, jaké jsme kdy hráli. Je při nich slyšet náš dech, jsou slyšet všechny nedokonalosti ve výslovnosti, všechny chybičky, absolutně všechno. Musíte být totálně soustředěný. Po vystoupení jsem byl vždycky vyčerpaný jako nikdy předtím. Je to nenormální psychická zátěž. Odměna je, že nás lidé nechtějí pustit z pódia. A když jsem se podíval mezi diváky, viděl jsem dokonce, že někteří pláčou,“ řekl Právu Jožo Ráž před českým turné. Nevymýšlel si.

Jen ve třech

Na pódiu v Lucerně byli jen muzikanti, kteří svými osobnostmi, tvorbou i hlasy kapelu definovali: Jožo Ráž, Ján Baláž a Vašo Patejdl. A protože to bylo turné, na němž se především zpívalo, kytaru v rukou Baláže a piáno pod kontrolou Patejdla doprovázel jen Ráž občasnými rytmickými údery na tamburínu. Žádný jiný nástroj ke slovu nepřišel.

Foto: PRÁVO – Milan Malíček

Elán hrál především hity z 80. let.

Trojice nasázela do dvouhodinového vystoupení své největší hity. Hrála především skladby z osmdesátých let, na písně z posledních roků prakticky nedošlo. Vytáhla také zbraně, které její zvuk charakterizují – vysoko položený hlas Jožo Ráže a společný trojhlas.

Všechny vokální chybičky jsou v komorním vystoupení zřetelně slyšet, a tak se nelze divit, že Ráž o tomto způsobu prezentace již dříve řekl, že je nebývale náročné. On i jeho kolegové ale obstáli, drobná zaškobrtnutí jdou na vrub bezprostřednosti večera.

Diváci, kteří Lucernu takřka zaplnili, zpívali s muzikanty všechny úseky, na které si troufli. Elán na ně ale příliš nespoléhal. Dobře věděl, že chtějí-li něco slyšet, pak rozhodně typické vokální linky s nezaměnitelnými barvami jejich hlasů. S vervou jim je tedy nabízel.

Vysloužil si opakovaný aplaus vstoje a uznání za to, jak vzpomínkově program sestavil.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Související témata:

Související články

Hudba Elánu rozpaluje posluchače i po letech

Za účasti řady celebrit ze světa populární hudby se ve čtvrtek v pražském Divadle Kalich uskutečnila premiéra muzikálu Osmý světadíl. Nechyběli samozřejmě ani...

Výběr článků

Načítám