Hlavní obsah

Filmové premiéry: Šmejdi, Marie Krøyer, Call Girl a Pravidla mlčení

Právo, Věra Míšková

Do kin vstupuje mimořádně naléhavý celovečerní dokument Šmejdi, v němž autorka Silvie Dymáková natočila skrytou kamerou praktiky předváděcích akcí pro seniory. Příběh manželky významného dánského malíře zachycuje dánsko-švédský film Marie Krøyer. Jedním z nejkontroverznějších švédských politických skandálů je inspirován film Call Girl. Adaptaci románu Neila Gordona Pravidla mlčení natočil jako režisér i představitel hlavní role Robert Redford.

Upoutávka na film ŠmejdiVideo: Aerofilms

 
Článek

Šmejdi

Foto: Aerofilms

Filmové premiéry

Ponižování, vydírání, klamání a hlavně odírání o peníze zažívají senioři na zájezdech – předváděcích akcích, které pořádá na 500 agentur v Česku. Režisérka Silvie Dymáková zachytila několik z nich skrytou kamerou.

Šmejdi, ČR 2013, dokument, 74 min. režie: Silvie Dymáková

Marie Krøyer

Foto: Film Europe

Filmové premiéry

Mezinárodně uznávaný filmový režisér Bille August se snímkem Marie Krøyer vrací po 25 letech opět do rodného Dánska a divákům přináší intimní příběh ženy ze začátku 20. století, inspirovaný skutečnými událostmi. Vypráví příběh umělkyně Marie Krøyer, manželky mentálně postiženého dánského malíře P. S. Krøyera, která se zmítá mezi rolemi oddané manželky, starostlivé matky a kreativní umělkyně. Na dovolené ve Švédsku však pozná hudebního skladatele Huga Alfvéna, do kterého se vášnivě zamiluje.

Upoutávka na film Marie Kroyer Video: Film Europe

Marie Krøyer, Dánsko 2012, drama, 100 min., režie: Bille August, hrají: Birgitte Hjort Sørensenová, Søren Sætter-Lassen, Sverrir Gudnason a další.

Call Girl

Foto: Film Europe

Filmové premiéry

Film inspirovaný jedním z nejkontroverznějších švédských politických skandálů. V 70. letech minulého století v něm bylo několik ministrů a politiků vlády Olofa Palmeho obviněno z využívání služeb neplnoletých dívek v síti obchodu s prostitucí. Snímek dostal již řadu cen, například na MFF v Torontu v roce 2012 Cenu mezinárodní filmové kritiky FIPRESCI.

Upoutávka na film Call Girl Video: Film Europe

Call Girl, Švédsko 2012, drama, 140 min., režie: Mikael Marcimain, hrají: Hrají: Pernilla Augustová, Simon J. Berger, David Dencik, Sven Nordin, Kristoffer Joner a další.

Pravidla mlčení

Foto: Falcon

Filmové premiéry

Jim Grant je právník, který v poklidném předměstí Albany sám vychovává dceru. Jenže pak jeho život obrátí naruby odhalení reportéra Bena Sheparda, že Grant je bývalý protiválečný radikál, hledaný v sedmdesátých letech pro vraždu. Na Granta je vyhlášeno pátrání, FBI je mu v patách a on se vydává na pouť za jedinou osobou, která je schopna jeho jméno očistit.

Upoutávka na film Pravidla mlčení Video: Falcon

Pravidla mlčení, USA 2012, krimi thriller, 125 min., režie: Robert Redford, hrají: Robert Redford, Shia LaBeouf, Julie Christie, Richard Jenkins, Chris Cooper, Susan Sarandonová a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám