Hlavní obsah

Festival Mezi ploty se letos neuskuteční

Letošní, 22. ročník hudebně-divadelního festivalu Mezi ploty, konaný tradičně v areálu psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích, se neuskuteční. Festival se v roce 2014 na stejném místě představí v nové podobě, která přinese více peněz ve prospěch léčebny, informoval pořadatel akce Robert Kozler.

Článek

"Dostali jsme nabídku ze zahraničí, zda bychom nechtěli spolupracovat na evropské úrovni. Také jsme měli nápady, jak tuhle aktivitu i při její síle ještě znásobit, a stáli jsme před rozhodnutím jet ve stejných kolejích jako doposud, nebo využít síly značky a dát tomu další rozměr," uvedl Kozler.

Důvodem přestávky v dlouholeté tradici festivalu je podle něj snaha o zdokonalení akce, kterou v posledních letech navštěvovaly tisíce lidí a která si "zaslouží rekonstrukci". Nová koncepce prý počítá se spoluprací s městy, jako je Vídeň nebo Berlín, a zapojení významných osobností, které přispějí k medializaci akce. "Mimo jiné zvažujeme, že bychom program prodloužili do pozdních nočních hodin i mimo areál léčebny," dodal Kozler.

Bez honoráře

Podle něho festival za celou svou existenci vydělal desítky miliónů korun. Přesná čísla však neuvedl. Zisk vznikal zejména ze vstupného, také všichni účinkující se vzdali svého honoráře ve prospěch léčebny. Organizační tým jim platil jen dopravu. Pražský magistrát byl letos připraven na akci přispět částkou 300 000 korun.  Festival Mezi ploty je benefiční, v jeho rámci se představuje i řada hudebních a divadelních souborů zdravotně postižených. Loni jeho program vyvrcholil vystoupením kapely Chinaski a besídkou divadla Sklep, které se "mezi ploty" vrátilo po 15 letech.

Mezi ploty láká především mladou generaci, ale i seniory nebo rodiny s dětmi. Právě jim patří značná část programu festivalu, ve kterém nechybí například vystoupení kouzelníků, mimů a klaunů nebo výtvarné dílny. Kromě divadla, hudby či autorských čtení známých spisovatelů hostil festival Mezi ploty také stánky s výrobky chráněných dílen a neziskových organizací, které nabízejí široký sortiment od oděvů přes hračky po keramiku a šperky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám