Hlavní obsah

Nezávislá CD: Dyk čte Haška, Faust, Byl to váš rok 1973

Novinky, Stanislav Dvořák

V domácích vydavatelstvích se na jaře urodila CD a DVD s Haškovými povídkami, které načetl Vojtěch Dyk, s rozhlasovou hrou Urfaust nebo se vzpomínkami na rok 1973.

Foto: Supraphon

Jaroslav Hašek: Povídky o zvířatech - načetl Vojtěch Dyk

Článek

Jaroslav Hašek: Povídky o zvířatech

Vojtěch Dyk načetl Haškovy povídky o zvířatech. Humorista Jaroslav Hašek měl zvířata rád od malička. Už v domácnosti jeho matky se všichni museli podřídit panovačným choutkám jejich kocoura Bobeše, z něhož se postupně vyvinul tyran, ovládající celou rodinu.

Hašek pak vstoupil do časopisu Svět zvířat, kde se s chutí oddával mystifikaci, jež dováděla odborné kruhy k zoufalství.

Johann Wolfgang Goethe: Urfaust

Příběh učeného Fausta je jeden z nejslavnějších. První historky o doktorovi, který v touze po vědění a požitcích zaprodal svou duši ďáblu, se v literatuře objevily už v šestnáctém století. Autoři vycházeli z příběhů, které kolovaly o skutečném doktoru Faustovi, jenž žil v letech 1480(?) - 1540.

Eduard Cupák, Rudolf Hrušínský st., Dana Medřická a další vystupují v této rozhlasové nahrávce z roku 1979.

Byl to váš rok 1973

Novinka z úspěšné retro-edice, dárková knížka s DVD je určena jubilantům, pamětníkům a vůbec všem, pro které byl rok 1973 nezapomenutelný. Je to průvodce událostmi, hitparádami, sportovními výsledky i módou roku 1973. Přináší také horoskopy, zajímavé informace, perličky a známé osobnosti narozené v roce 1973. Jednou z nich je herec Filip Blažek.

„Retro je pro mě třeba dovolená v Bulharsku pod stanem značky Kamýk. Pamatuji si, jak jsme vyrazili starým autobusem Karosa, stan stavěli několik hodin a večeřeli ´lančmít´,“ uvedl herec.

Reklama

Výběr článků

Načítám