Hlavní obsah

ČT a Prima čelí podezření, že nebyly před prezidentskou volbou objektivní

Aktualizováno

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) v pátek oznámila, že zahájila správní řízení s Českou televizí a FTV Prima kvůli možnému porušení zásad vyváženosti a objektivity před prezidentskou volbou, oznámila předsedkyně rady Kateřina Kalistová. Vysvětlení k některým pořadům má podat i televize Nova.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kandidáti na prezidenta v debatě v České televizi

Článek

Česká televize si správní řízení vysloužila svým pořadem Reportéři ČT ze 7. ledna, který představil všechny prezidentské kandidáty vstupující do prvního kola volby.

Problematické podle rady bylo zařazení klipu herce Tomáše Hanáka, který při prezentaci Jana Fischera útočil na kandidátovu politickou minulost a vyzýval jej k odstoupení.

"O této věci zatím nemáme informace, standardně vyčkáme na oficiální doručení oznámení o zahájení správního řízení, prostudujeme ho a následně budeme moci poskytnout komentář," řekla Novinkám mluvčí České televize Michaela Fričová.

"Totéž platí pro diváckou stížnost, k níž také nemáme bližší informace. Česká televize diváckou stížnost v tomto vyznění neobdržela," dodala.

Výběr kandidátů do prezidentských duelů

Rada zahájila správní řízení také s FTV Prima kvůli Prezidentskému duelu ze 4. ledna, ve kterém byl poskytnut prostor jen dvěma prezidentským kandidátům – Miloši Zemanovi a Janu Fischerovi. Podle rady byli ostatní kandidáti znevýhodněni, a byly tak porušeny zásady vyváženosti.

Ani mluvčí Primy Václav Mazánek zatím neposkytl komentář s tím, že televize počká na oficiální doručení.

Ve správním řízení se rada po předložení materiálů od oslovených provozovatelů rozhodne, zda řízení ukončí, vydá upozornění, nebo může uložit pokutu, řekla Kalistová.

Dominantní Zeman v upoutávce na superdebatu ČT

O něco mírnější postoj rada zaujala k televizi Nova, po které žádá vysvětlení, podle jakého klíče byli zváni konkrétní prezidentští kandidáti do jednotlivých vydání pořadu Cesta na Hrad. Nova, respektive její provozovatel CET 21, má na poskytnutí informací 15 dní, stejně jako ostatní oslovení.

Vysvětlení musí podat také Prima k dalšímu svému pořadu Show Jana Krause, kde moderátor a rovněž dva hosté vyjádřili podporu prezidentskému kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi. Česká televize dále musí objasnit otázky z divácké stížnosti na grafické ztvárnění upoutávky na superdebatu, v níž postava pozdějšího prezidenta Zemana údajně měla dominantní postavení.

Přímá volba prezidenta
Přímá volba prezidenta se poprvé konala letos v lednu. Lidé vybírali hlavu státu ve dvou kolech. Prezidentem se stal Miloš Zeman, který ve finálovém klání porazil ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Původně favorizovaný kandidát Fischer skončil v prvním kole.

Rada při svém rozhodování vycházela z Analýzy mediální prezentace kandidátů na prezidenta ČR ve vybraných rozhlasových a televizních pořadech, kterou za období od loňského listopadu do letošního ledna vypracovala agentura Media Tenor.

Anketa

Myslíte si, že televize byly před prezidentskou volbou objektivní?
ano
10,7 %
ne, ale snažily se být
6 %
ne, znatelně stranily některým kandidátům
83,3 %
Celkem hlasovalo 21381 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám