Hlavní obsah

Písnička navodí v mozku slast jako sex či jídlo, tvrdí studie

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadský vědecký tým zkoumal mozky posluchačů hudby a domnívá se, že nová hudba nám aktivuje stejná centra jako jídlo, sex nebo výhra v loterii.

Článek

Centra slasti v mozku se podle vědců aktivují hlavně tehdy, když slyšíme skladbu poprvé. Radost je samozřejmě tím silnější, čím více se konkrétní píseň líbí konkrétnímu člověku.

Doktorka Valorie Salimpoorová z Rotmanova výzkumného institutu v Torontu uvedla pro BBC, že lokalizace slasti v mozku už byla známá, ale zajímavé je, že nyní jde o abstraktní věc.

„Hudba je abstraktní, není to, jako když máte hlad a dostanete kus jídla a vzrušíte se, protože se chystáte to jíst - nebo to samé vidíme u peněz a sexu - v takových případech je normální aktivita v centrech slasti. Skvělé na tomhle je, že se vzrušíte něčím zcela abstraktním, zvukem, který očekáváte.“

Vědci použili šedesát ukázek hudby, které vybrali devatenácti dobrovolníkům podle jejich očekávaného hudebního vkusu. Podle údajů na počítači pak vědci poznali, jestli si zkoumaný posluchač bude chtít písničku koupit.

Zajímavým detailem je, že slast nastává už v okamžiku, kdy člověk ví, že uslyší novou písničku, aniž by slyšel jediný tón.

Hudba má neuvěřitelnou sílu, pozitivní i negativní

Jiná studie nedávno zjistila, že muzika může probudit vášeň mnohem silnější než dotek. Podle britských vědců více jak 40 % lidí tvrdí, že poslech hudby je pro ně více vzrušující než doteky při milování.

Hudbu lze také snadno zneužít. Jisté druhy vyvolávají větší agresivitu u vojáků v bitvě, hudbu uměly také velmi dobře zneužívat různé totalitní režimy při masových shromážděních. Patřičnou atmosféru navozovala na nacistických i komunistických akcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám