Hlavní obsah

Allman Brothers, Nirvana i Queen. Filmy o rockových legendách "frčí"

Novinky, Stanislav Dvořák

Americký server The Hollywood Reporter oznámil, že se připravuje další rockový film, tentokrát o významné jižanské blues-rockové legendě Allman Brothers Band. Randall Miller a Jody Savin napíšou scénář podle memoárů, které sepsal muzikant Gregg Allman.

Článek

Gregg Allman spoluzaložil Allman Brothers, kteří se proslavili koncem šedesátých let. Američtí kritici je už dávno prohlásili za “architekty southern rocku”. Jde o styl, v němž se blues propojilo s farmářským folkem a country a k tomu se přidalo i něco z hard-rocku. Silně improvizační charakter dlouhých kytarových sól se blíží jazzu. Všichni členové skupiny jsou fenomenální instrumentalisté a zvuk ozvláštňují také dvojité bicí. Mezi jejich obecně známé hity se řadí Melissa, Ramblin' Man, Jessica, Soulshine a další.

Skupina dosáhla ohromného úspěchu a vyprodávala největší stadióny, samotného Gregga Allmana však provází jedna tragédie za druhou.

Sex, drogy, smrt

Jeho život vypadá až neskutečně dramaticky. Bratr Duane, rovněž hudebník, mu zemřel při nehodě právě v době, kdy začínali být slavní, a basák Berry Oakley skončil úplně stejně.

Dvě jeho přítelkyně z mládí spáchaly sebevraždu, muzikant měl také problémy se závislostí a několikrát byl v léčebně. Šestkrát se oženil a nikdy to nevyšlo.

Tvůrci filmu se chtějí zaměřit na dvě kontrastní období - rané mládí, když Allman Brothers chtěli prorazit, a pak současnost, kdy již bohatý a slavný starý muž rekapituluje svůj život.

“Věděli jsme, že je to skvělý příběh, ale ne, jak moc je skvělý, až do chvíle, kdy jsme si přečetli tu knihu,” uvedli tvůrci a dodali, že “je jako nádherně klenutý oblouk”. Ve filmu samozřejmě zazní nadčasové hity skupiny. Část z nich bude v originálním znění a část nově nazpívají herci.

Queen už brzy

V současné době už se pracuje na filmu o Queen, kde má hrát Freddieho Mercuryho Sacha Baron Cohen. Fanoušci Queen se dočkají premiéry životopisného filmu v roce 2014. Mezi producenty snímku figuruje i Robert De Niro, jméno režiséra je stále neoficiální, ale všechno nasvědčuje tomu, že se začne natáčet v nejbližších týdnech.

Foto: Profimedia.cz

Scénář napsal Peter Morgan a bude se zabývat hlavně vzestupem kultovní skupiny, která začala na začátku sedmdesátých let experimentovat s teatrálním operním rockem a o dekádu později dospěla do stádia největší popové senzace tehdejší doby. Děj končí koncertem na Live Aid (1985), takže ke smrti Mercuryho na AIDS se nedostane.

Nirvana

Dlouho se mluví také o filmovém příběhu Nirvany. Americká zpěvačka a hudebnice Courtney Love, vdova po Kurtu Cobainovi, chtěla už v roce 2010, aby Cobaina hrál Robert Pattinson.

Film by měl vzniknout na motivy biografie Heavier Than Heaven, kterou napsal Charles R. Cross, podle scénáře Davida Benioffa, jinak též autora scénářů k filmům Troja a 25. hodina. Spekulovalo se o tom, že režisérem snímku bude Oren Moverman.

Bohužel film je už velmi dlouho „ve vývoji“, ale žádné informace o začátku natáčení se neobjevují.

Reklama

Výběr článků

Načítám