Hlavní obsah

Česká filharmonie vystoupí na Staroměstském náměstí s McFerrinem

Americký zpěvák a jazzman Bobby McFerrin vystoupí s Českou filharmonií (ČF) 21. června pod otevřeným nebem na Staroměstském náměstí v Praze. McFerrin bude zpívat, ale také dirigovat Griegovu skladbu Holberg suite-Rigaudon.

Článek

Celý přibližně devadesátiminutový večer pak zakončí gospelovým tradicionálem Swing Low Sweet Chariot, jehož motivy použil Antonín Dvořák v Symfonii č. 9 Z nového světa. Novináře o tom informoval generální ředitel ČF David Mareček.

Koncert zakončí 117. sezonu ČF. Filharmonici v čele s dirigentem Jiřím Bělohlávkem představí program složený ze skladeb od Vivaldiho, přes Dvořáka a Smetanu až k Bernsteinovi a filmové hudbě. Vstup na koncert přenášený Českou televizí bude zdarma.

Začátek nové tradice

"S podobnými akcemi mám jen malé zkušenosti. Jejich úspěch závisí na nehudebních aspektech jako je počasí nebo vnější ruch. McFerrin přiláká spoustu posluchačů, jeho účast posouvá program ke crossoveru," řekl šéfdirigent ČF Jiří Bělohlávek.

Originální a capella zpěvák Bobby McFerrin a členové ČF budou ještě před koncertem na Staroměstském náměstí 19. a 20. června společně vystupovat v pražském Rudolfinu na dvou programově odlišných koncertech.

Sólisty ČF budou houslista Josef Špaček mladší, klarinetista Tomáš Kopáček a violoncellista Jan Keller. "Myšlenka pořádat v Praze pravidelné koncerty pod otevřeným nebem vzešla přímo z řad orchestru. Přejeme si, abychom položili základ tradice letních open air koncertů, které budou pravidelně uzavírat naši koncertní sezonu," sdělil Mareček.

Program nabídne například Dvořákův Slovanský tanec č. 1, Vivaldiho Koncert pro 2 violoncella, Skočná ze Smetanovy Prodané nevěsty nebo tango Por una cabeza z filmu Vůně ženy.

Reklama

Výběr článků

Načítám