Hlavní obsah

Začala přehlídka současného umění v GASK

Právo, Peter Kováč

V Galerii Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře se otevřela o víkendu přehlídka současného umění nazvaná Images for Images, Umělci pro Tichého a Tichý pro umělce.

Foto: Peter Kováč, Právo

Slavný americký výtvarník Alex Katz a jeho obraz darovaný Nadaci Tichy Ocean.

Článek

Představena bude sbírka Nadace Tichy Ocean, která střeží odkaz českého undergroundového fotografa Miroslava Tichého (1926–2011), jenž žil zcela v ústraní v Kyjově a tajně fotografoval místní ženy svými podomácku vyrobenými fotoaparáty.

Tvorbu tohoto podivína, obývajícího ateliér bez vody, topení a záchodu, objevili světoví umělečtí kurátoři na přelomu století. Tichý se dočkal úspěšných výstav v Paříži a New Yorku. Získal přezdívku „fotograf z doby kamenné“. Stal se uznávanou postavou také mezi umělci, ti k němu jezdili na Moravu jako k poustevníkovi, a protože on své fotografie moc neprodával, tak s ním svá díla vyměňovali.

Za dvacet let tak vznikla zcela ojedinělá kolekce současného umění, jejíž podstatná část bude do července představena v Kutné Hoře.

Správcem nadace Tichy Ocean je Roman Buxbaum ze Švýcarska, který by chtěl sbírku trvale vystavit v České republice.

Neskutečná podívaná

Výstava zabírá dvě obrovská křídla bývalé Jezuitské koleje a je to podívaná, jakou by si neměl nechat ujít žádný zájemce o současné umění, malířstvím počínaje a fotografií konče. Výběr je mimořádně zajímavý – najdeme tam vedle sebe díla umělců undergroundového zaměření i velké hvězdy světového výtvarného šoubyznysu.

Kolekci připravil pro Kutnou Horu renomovaný kurátor Zdeněk Felix, žijící v Berlíně, a divákům se v GASKu nabízí 500 výtvarných děl od více než stovky evropských i amerických výtvarníků.

Celá výstava je pojištěna na 150 miliónů korun a galerie k ní vydává rozměrný anglicko–český katalog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám