Hlavní obsah

Milli a její world music

Novinky, Stanislav Dvořák

S debutem Proměna se hlásí nová tvář české klubové scény Milli Janatková. Své zájmy původně rozprostřela od jazyků přes výtvarno až po zpěv a tanec. Nyní se zdá, že hudba bude přece jen jejím hlavním oborem.

Foto: Indies

Milli Janatková: Proměna

Článek

Na Proměně Milli Janatkové se nachází 13 skladeb, většinou vlastních, které zpívá česky, portugalsky a dokonce v jakémsi improvizovaném jazyce. Přestože hudba je inspirována Portugalskem a Brazílií, nejde o běžné salónní latino-jazzové album.

Od písní, které snesou přívlastek jazzová, se Janatková dostává až k oblasti a cappella world music souborů, kterých jezdí po světě desítky (u nás něco podobného dělají třeba Yellow Sisters, Proměna se ale moc nepodobá jejich reggae-soulovému houpání). Deska je spíše zneklidňující než houpavá.

Janatková využívá akustickou kytaru a přírodní perkuse jako vrbové větve, makovice, oblázky či nehty. Některé experimentální části mohou být pro usedlejší posluchače poměrně náročné - to je daň za relativní originalitu uměleckého projevu, které na české scéně rozhodně není přebytek. Při zpěvu může Milli svou zadumaností připomínat leckoho - včetně Lenky Dusilové.

Křest alba proběhne v sobotu 6. dubna 2013 od 19:00 v pražském klubu Jazz Dock. Vystoupí Milli Janatková trio (Marek Novotný, Petr Tichý) a hosté.

Celkové hodnocení: 70%

Reklama

Výběr článků

Načítám