Hlavní obsah

V Balbínce trápí bezmocné myši i lidi

Právo, Jiří P. Kříž

Dva roky po vydání novely Johna Steinbecka O myších a lidech (1937) natočil podle ní Lewis Milestone film se čtyřmi nominacemi na Oscara. Sedmdesát let po něm otevřel lidské téma z časů velké hospodářské krize - o soucitu, důstojnosti a o naději Petr Borka v Balbínově poetické hospůdce.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Petr Borka (Lennie) a Jiří Hrdina (George)

Článek

Připomenu ještě filmovou repliku Garyho Sinise z roku 1992. Byť si režisér sám zahrál mentálně zaostalého Lennieho a do role Georgeho obsadil Johna Malkowiche, na úspěch předválečného černobílého snímku se mohl dívat jen zpovzdálí.

I při Vltavě strmí paláce

Ti dva - George (Jiří Hrdina) a Lennie (Petr Borka) - jsou nádeníky sezónních polních prací kdesi v obilné pokladnici amerického Jihu. Sní o malém ranči, kde si budou žít - pěstovat zeleninu a chovat vytoužené králíky. Výdělek, padesát dolarů týdně, propíjejí ale s podobnými ztroskotanci v nálevně. George ale umí o splnitelnosti snu přesvědčit i další, třeba Crookse (Stanislav Helena). Sám dobře ví, že jejich touha je chimérou. Ke všemu hromotluk Lennie co uchopí do rukou, zničí - od myšky až po člověka. Řešení je tragické. Příběh ústí do beznaděje.

Balbínka je divadlo, které nikdy nedosáhlo na magistrátní dotace. Ostatně z toho nesystému jsou vyloučeny i scény s naprosto jednoznačnými, diváky i kritikou oceňovanými výsledky, za všechny třeba Divadlo Na Jezerce. První se zdůvodněním, že to je hospoda, druhé proto, že má přece dobré divácké zázemí. Řešení po česku.

Přitom vidět v Balbínce třeba Přelet nad kukaččím hnízdem nebo právě O myších a lidech, to je výzva k torpédování nahodilých radničních praktik, které natruc vlastním poradním sborům věnují pak podezřele nepřiměřené částky třeba Paláci Akropolis (nic proti lidem v něm), nevábnému prostoru, ovšem honosně nazvanému palác.

Steinbeck Česku

O myších a lidech stáhl Borka na šest postav. Vedle neutrálního parťáka Slima (Jan Kočí) jsou aktéry ještě vztekle majetnický Curley (František Špaček) a jeho chlapy s potěšením provokující manželka (Šárka Urbanovská).

O to ostřeji vystupuji základní obrysy Steinbeckova tématu z prostředí společností neprávem vyvržených jedinců bez zohlednění jejich obecného práva na život, byť ho bez sociálního a právního vědomí nejsou schopni řídit samostatně. Problém aktuální. Už také u nás však naboby u moci nejméně dvě desetiletí horšící se situace nezajímá.

Divadlo v Balbínce Praha - John Steinbeck: O myších a lidech. Úprava a režie Petr Borka, kostýmy Dáša Neumannová, hudba Luis Armstrong, Pavel Hronek, text písně Pavel Hronek, světla a zvuk Petr Bublák-Bubák. Psáno z reprízy 10. března 2013 v Balbínově poetické hospůdce.

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Výběr článků

Načítám