Hlavní obsah

Kovbojka v rouše psychologie

Právo, František Cinger

Řekne-li se Divoký západ, natož zlatokopecký zábor, vybaví si čtenář životopisné romány Jacka Londona nebo pak westerny Maxe Branda. Patrick deWitt (1975), který je považovaný za největší naději současné kanadské prózy, se do té doby vrátil.

Foto: nakl. Argo

Patrick deWitt: Bratři Sesterové

Článek

V románu Bratři Sesterové, začínajícím v roce 1851, sleduje sourozence Eliho a Charlieho, známé zabijáky té doby, které muž pojmenovaný jen jako Komodor vyslal, aby zavraždili prospektora Hermanna Warma. Čtenář spolu s nimi prožívá cestu z Oregonu na Warmův zlatokopecký zábor.

Nečekají ho však ani tak pistolnické souboje, jako spíš obraz života obou bratrů, z nichž citlivější a hloubavější Eli začíná přemýšlet o smyslu vlastní existence. O tom, co se stalo jeho „prací“.

Na rozdíl třeba od legendárních amerických hrdinů, jako byli bratři Earpové, kteří viděli v krvavé mstě podobu spravedlivé odplaty, se současný kanadský prozaik dívá na Divoký západ jinýma očima. Nemá nejmenší chuť měnit skutečnou historii nebo věnovat ve svých příbězích život těm, kdo byli „osudem“, tehdy právem silnějšího, odsouzeni ke smrti.

Přesto dokáže současného čtenáře oslovit. Není divu, že předloni za tento román získal nejvyšší kanadské literární ocenění Governor General’s Award.

Celkové hodnocení 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám