Hlavní obsah

Ve Švédsku otevřou ABBA muzeum. Doufají, že přijedou tisíce turistů

Novinky, Stanislav Dvořák

Už v květnu se ve švédském Stockholmu otevře první stálá expozice o skupině ABBA. Veteráni disko éry mají přitáhnout turisty, ale podobné projekty nemusí mít vždy komerční úspěch. Podobné muzeum Beatles v Hamburku zkrachovalo.

Článek

Švédové pojali propagaci muzea ve velkém a rozhodně nešetřili. Reklamy jsou vidět už na stockholmském letišti, aby se jim turisté nemohli vyhnout. Na obří obrazovce běží klipy skupiny ABBA a k vidění jsou repliky lesklých kostýmů z roku 1974. Samotné muzeum stojí 40 kilometrů od letiště na ostrově Djurgarden.

"Na tomto místě může být každý návštěvník na krátký moment pátým členem skupiny ABBA," řekl BBC ředitel muzea Mattias Hansson.

Až se za pár týdnů otevře, bude prý možné vylézt si na pódium a tančit a zpívat společně s hologramy bývalých členů skupiny. Také bude možné si virtuálně vyzkoušet jejich pověstné kostýmy, obrázky a videa si odnést domů.

ABBA byla určitě nejúspěšnější švédskou skupinou, odhaduje se, že se celosvětově prodalo asi 400 miliónů nosičů s jejich písničkami. Úspěšný byl i nedávný muzikál Mamma Mia! Stockholm proto dlouho plánoval podobné muzeum. Samotná ABBA z toho ale moc nadšená nebyla, Bjorn Ulvaeus se nechal slyšet, že se nechce stát muzeálním artefaktem dříve, než umře. To se ale změnilo a nyní Ulvaeus propaguje muzeum v Německu, kde má velmi silnou základnu fanoušků.

"Bjorn mi řekl, že jak čas ubíhá, je pro něj lehčí vzpomínat na ty roky, plné nádherných vzpomínek i těžkých časů," uvedl Hansson.

Kurátorkou muzea je i bývalá stylistka skupiny Ingmarie Halling. "Je to strašidelný pocit, protože si připadám jako bych udělala velký okruh. V 80. a 90. letech jsem měla děti a pracovala jsem u filmu. Takže je trošku divné se vracet ke skupině ABBA, ale současně je legrace dělat tuhle práci a vyprávět ten příběh," řekla.

Využívá k tomu i chatu na ostrově Viggso, kde skupina kdysi psala své hity, obklopená racky a čluny. "Bjorn mi řekl, že když ráno uslyšel Bennyho u klavíru, už mu bylo jasné, že ten den se bude skládat," vzpomíná Ingmarie. Chata je prý její nejoblíbenější místo, protože má krásné vzpomínky na letní party se skupinou.

Švédská síň slávy

Hned vedle muzea vzniká ještě další výstavní prostor - The Swedish Music Hall of Fame. Zde se návštěvníci mohou dozvědět o následnících slavné čtveřice, kteří prorazili mimo Švédsko a něco v hudbě dodnes znamenají. Upřímně řečeno jich zase tak moc není - Roxette, Europe, na více si běžný člověk nevzpomene.

"ABBA otevřela ostatním dveře, před nimi moc vydavatelé neotevírali balíčky ze Švédska, po nich už ano," dodal Hansson.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám