Hlavní obsah

Nový balet podle Mozartovy Kouzelné flétny

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již sedmého dubna uvede Balet Národního divadla a Taneční centrum Praha ve Stavovském divadle premiéru nového baletu Kouzelná flétna. Představení je podle tvůrců určené „nejen dětem, ale i dospělým s dětskou duší“.

Foto: 2media

Baletní představení Kouzelná flétna

Článek

Kouzelná flétna, v originále Die Zauberflöte, je opera Wolfganga Amadea Mozarta, k níž napsal libreto Emanuel Schikaneder. Premiéru měla v roce 1791 ve Vídni a hned se setkala s velkým úspěchem. Pohádkově laděný příběh podle některých interpretů zobrazuje cestu lidstva od náboženské pověrčivosti k racionalitě.

Nepřekonatelná Mozartova hudba tentokrát inspirovala scenáristu a choreografa Attilu Egerháziho, kterého oslovil Antonín Schneider, ředitel souboru Balet Praha Junior.

„Nabídka mě zaujala a začal jsem přemýšlet o baletu na tuto nádhernou a magickou hudbu,“ vzpomíná Attila Egerházi. V minulosti vynikajícím způsobem pracoval s hudebními díly Čajkovského, Bizeta, Bartoka, Ravela i Mozarta.

„Na Mozartovu hudbu jsem vytvořil jednoaktový balet Mirabell. Jeho hudba je plná života: dynamická, dramatická, humorná, molto vivace, zážitek z každého poslechu…,“ dodal Egerházi. S mladými tanečníky Baletu Praha Junior spolupracuje několik let, a jak sám zdůrazňuje, má s nimi ty nejlepší zkušenosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám