Hlavní obsah

Bohouš Josef: Píšu i hudbu pro taneční představení

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák Bohouš Josef je v současné době k vidění především v muzikálech na scéně pražského Divadla Broadway. Nahrává přitom ale také již šesté album své skupiny Burma Jones, chystá muzikál Adam a Eva a píše hudbu k tanečnímu představení, ve kterém by si měl i zahrát.

Foto: PRÁVO – Milan Malíček

Bohouš Josef pracuje na několika projektech současně.

Článek

Už loni se hovořilo o tom, že vaše skupina Burma Jones dále funguje a má chuť něco nového nahrát. Platí to stále?

S Vaškem Křivancem a Mersím, tedy lidmi z původní sestavy, jsme se dohodli, že letos nahrajeme novou desku. Hovořili jsme o tom asi před měsícem a půl, ale už teď na ní pracujeme. Mám doma malé nahrávací studio, Vašek za mnou jezdí a pozvolna děláme na nových písničkách a rovnou je natáčíme.

Dá se nálada vznikajících skladeb nějak charakterizovat?

Chtěli bychom navázat na úspěšné písničky, které jsme měli na našich prvních dvou deskách. Záleží ale na tom, jak se budou ty vznikající dál vyvíjet. Máme zatím připravených asi šest skladeb, ovšem žádná ještě není v konečné verzi. Pracujeme na nich.

Bude Burma Jones opět koncertovat?

Bude, dokonce už máme dohodnuté nějaké termíny na léto. Co nejdříve začneme zkoušet, abychom si připravili písničky z minulých alb a přidali k nim i nějaké nové. Myslím si, že novou desku bychom reálně mohli vydat na podzim.

Vy osobně vystupujete v posledních letech především v muzikálech. Jak prospívají vaší pěvecké formě?

Hlas je sval, takže se s ním musí neustále cvičit. Účinkování v muzikálech jsou součástí toho cvičení, a musím říct, že se po pěvecké stránce cítím skvěle. Nepronásleduje mě žádná únava, můžu občas popíjet, je to zkrátka jako za starých časů.

Prý připravujete vlastní muzikál.

Pracujeme na něm s Halinou Pawlowskou. Jmenuje se Adam a Eva, Halina píše libreto a já hudbu. Hrát by se měl v pražském Divadle Broadway a premiéra je naplánovaná na příští rok, na únor.

O čem bude?

Základem je biblický příběh Adama a Evy. Myslím si ale, že se návštěvníci mohou těšit na krásný děj. Halina je známá svým laskavým humorem, což by se mělo promítnout i do samotného příběhu. Bude to rodinné představení, žádný historický výčet. Pokud se nám podaří získat do muzikálu obsazení, které jsme si s producentem Oldou Lichtenbergem a režisérem Zdeňkem Zelenkou naplánovali, tak to bude pecka.

Koho byste v muzikálu rádi viděli?

To bych ještě nerad prozrazoval, protože jsme ve stadiu navazování kontaktů.

Zdá se, že muzikály se stávají vaším osudem...

Skoro to tak vypadá. Navíc se mi přihodila zvláštní věc, která je spojená s dalším z nich, s muzikálem Andílci za školou. Alternuju v něm s Pepou Vojtkem v roli zeměpisáře Vojtěcha a jednou z dalších rolí, které v něm jsou, je postava kostlivce Karpíška. Ztvárňuje ji Rostislav Šrom, výborný choreograf a tanečník. Poprosil mě, jestli bych nezkusil udělat hudbu na taneční představení jeho skupiny. Nikdy jsem to ještě nedělal a moc se mi do toho vlastně nechtělo. On mi ale dal nahrávky převzatých skladeb, které pro představení poskládal, a řekl, abych se jimi inspiroval a připravil hudbu vlastní. Strašně mě to baví. Už mám první část hotovou a je to bezvadné.

Zatančíte si v tom představení?

Rosťa se mě už samozřejmě zeptal, jestli bych si v tom představení nechtěl zahrát. Vysvětlil jsem mu, že byť jsem se zúčastnil StarDance, nejsem žádný tanečník. On mi ale řekl, že bych měl zpívat jednu jazzovou písničku. Celý příběh se odehrává na nádraží a já bych měl hrát cesťáka. Řekl jsem mu, že do toho jdu.

Reklama

Výběr článků

Načítám