Hlavní obsah

Festival tibetských filmů a koncert zpěvačky Namgyal Lhamo

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival tibetských filmů proběhne ve dnech 16. až 19. dubna v pražské La Fabrice a v kině Aero. Jedná se již o sedmý ročník a tentokrát bude obohacen o koncert.

Foto: Smart Communication

Film Z nomáda nikým

Článek

„Šestnáctého dubna vystoupí v La Fabrice jedna z největších hvězd tibetského operního nebe, význačná interpretka lidových písní a worldmusic Namgyal Lhamo. O den později, 17. dubna, bude Namgyal v kině Aero hostem prvního českého uvedení filmu Arvinda Iyera Dabži. Film prostřednictvím hudby a obrazů ze života zpěvačky vypráví o osudu uprchlice, jež se vyrovnává s traumatickými okolnostmi svého odchodu do bezdomoví. Dabži líčí příběh Jigy Gjalnang (Namgyal Lhamo), primadony lhaského operního sboru, která je jednoho dne unesena policií a ocitá se v podzemní vězeňské kobce,“ sdělila Michaela Braná z agentury Smart Communication.

Z dalších filmů o fascinující zemi, která trpí pod politickým a ekonomickým tlakem Číňanů, bude uveden třeba dokument amerického cestovatele a publicisty Michaela Buckleyho a českého producenta Petra Ševčíka Z nomáda nikým. Zachytil zanikající svět tibetských nomádů, kteří jsou úřady nuceni k usazování a opuštění jejich tradiční kultury.

Ruský filmař Vitalij Manski si po trilogii o ruských prezidentech Gorbačovovi, Jelcinovi a Putinovi vybral 14. dalajlámu. Ve filmu Od východu do západu slunce: 14. dalajlama zaznamenal jeden den duchovního vůdce buddhistů. Život jiného buddhistického mnicha líčí dokument německého režiséra Martina Hoffmana Dolpo Tulku: Návrat do Himálaje.

V roce 2009 dostal nenásilný boj Tibeťanů za svobodu nový rozměr, když se na protest proti kulturnímu a náboženskému útlaku upálil mladý tibetský mnich. Stejnou formu protestu od té doby zvolilo již více než 109 Tibeťanů. Oběti sebeupálení však nejsou pouhými čísly v seznamu obětí – každá z nich byla za života někomu synem nebo dcerou, sourozencem či přítelem. Film Víc, než jen čísla kanadské multimediální žurnalistky Katie Lin se pokouší jejich čin uvést do kontextu prostřednictvím výpovědí přátel a příbuzných.

Další informace najdete na http://flim.potala.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám