Hlavní obsah

Zemřel producent Richards. Učil se od něj i malý Michael Jackson

Novinky, Stanislav Dvořák

Významný producent amerického labelu Motown Deke Richards, který před desítkami let vydával největší americké hudební hvězdy, zemřel ve věku 68 let na rakovinu.

Článek

Richards, vlastním jménem Dennis Lussier, vedl v 60. letech autorský a aranžérský tým Motown The Corporation. Tehdy si totiž většina jejich zpěváků hity nepsala ani nearanžovala a například Michael Jackson, který se stal později uznávaným autorem, byl ještě dítě.

Právě Richards připravil hity skupiny The Jackson 5 I Want You Back a ABC, které malého Michaela proslavily. Ve spolupráci s majitelem labelu Berrym Gordym a muzikanty Alphonzem Mizellem a Freddiem Perrenem Richards v podstatě The Jackson 5 vytáhl ke globální slávě.

Dále se podílel třeba na písničkách jako Love Child pro Dianu Rossovou a The Supremes nebo pro skupinu Martha Reeves and the Vandellas a pro Bobbyho Darina.

Richards míval velkou starost o image roztomilého Michaela. Je známo, že firma úmyslně lhala o jeho věku, aby se fanynky více rozplývaly nad jeho nevinností. Autor Jacksonovy biografie J. Randy Taraborrelli také uvedl, že jedna z jejich písniček měla původně docela erotický nádech, ale producent nechal změnit název na nevinné Mama's Pearl (Maminčina perla), protože potřeboval, aby Jackson působil nadále dětsky.

Jeho poslední prací byl mix osmi nikdy nevydaných tracků Marthy Reeves and The Vandellas, které se objevily u příležitosti 50. výročí založení této kdysi slavné soulové skupiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám