Hlavní obsah

Do Prahy přijede svérázný interpret písní Kraftwerk, smyčcový Balanescu Quartet

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Smyčcový Balanescu Quartet patří k nejoriginálnějším hudebním souborům posledního čtvrtstoletí. Kvarteto se soustředilo čistě na soudobou hudbu, zejména na minimalismus, hrálo ale také velmi působivé úpravy písní elektronické skupiny Kraftwerk. Ve středu vystoupí Balanescu Quartet v pražském Paláci Akropolis.

Foto: Profimedia.cz

Houslista Alexander Balanescu

Článek

Soubor založil v Londýně žijící skladatel a houslista rumunského původu Alexander Balanescu, který měl velké zkušenosti se soudobou hudbou, zejména s minimalismem a britským ambientem. Patnáct let byl členem orchestru minimalisty Michaela Nymana, kterého proslavila hudba k filmu Piano. Jeho orchestr vedl od roku 1979. Ve stejné době působil i s jiným představitelem britského ambientu Gavinem Bryarsem.

Foto: Palác Akropolis

Balanescu Quaret

Od roku 1983 do roku 1987 byl členem významného souboru Arditti Quartet.

Získané zkušenosti zúročil ve svém vlastním souboru, který hrál nejen jeho skladby, ale proslul i zpracováním skladeb slavné německé elektronické kapely Kraftwerk, jimiž na sebe připoutal pozornost širšího publika. V propojování světa soudobé a populární hudby pokračoval i později, hrál i skladby Davida Byrnea či jazzmana Johna Lurieho známého z Longue Lizards.

Foto: Palác Akropolis

Balanescu Quaret

Často se věnoval scénické a filmové hudbě, spolupracoval s tanečnicí Pinou Bausch i s režisérem Philipem Haasem, napsal hudbu pro jeho film Angels and Insects a pro jeho videoinstalace Skeletons Warming themselves by the Fire a The Death of Pentheus. Složil i hudbu k maďarskému filmu Tablo.

Balanescu Quartet si zval jako své hosty mnoho předních rockových a popových kapel včetně Pet Shop Boys a Spiritualized nebo Goldfrapp.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám