Hlavní obsah

V Divadle Petra Bezruče uvedou drsnou komedii Mrzák Inishmaanský

Právo, Aleš Honus

Čtvrtou premiéru právě probíhající Něžně kruté - krutě něžné sezóny uvede v pátek Divadlo Petra Bezruče v Ostravě. Na svůj repertoár nasadilo novou inscenaci drsné komedie britského dramatika irského původu Martina McDonagha Mrzák Inishmaanský.

Foto: Divadlo Petra Bezruče

Ze zkoušky nové divadelní inscenace Mrzák Inishmaanský

Článek

Režie nového titulu se ujal režisér Janusz Klimsza, který u Bezručů naposledy nastudoval adaptaci hornického románu Ivana Landsmanna Pestré vrstvy. „Mrzák Inishmaanský je černá a krutá komedie. Je to takový příběh ze zastrčené díry, kde se nečekaně něco stane,“ řekl režisér.

Děj hry se odehrává na zapadlé vesnici na Aranských ostrovech u západních pobřeží Irska, kam přijíždí hollywoodský režisér natáčet film a dokonce zde uspořádá konkurs na hlavní role. V konkursu uspěje místní mladík Billy Claven, který je od svého mládí terčem posměchu pro své postižení.

Dramatik McDonagh se při psaní hry nechal inspirovat volně inspirovat filmem Muž z Aranu režiséra Roberta Josepha Flahertyho, který dokumentuje nekonečné úsilí domorodců zúrodnit kamenitou půdu zakládáním kompostů z chaluh a také rybaření v obrovských vlnách. Součástí ostravské inscenace bude i projekce fragmentů z tohoto osmdesát let starého filmu.

V hlavních rolích se mohou diváci těšit na Markétu Harokovou, Sylvii Krupanskou, Norberta Lichého, Josefa Jelínka, Michala Sedláčka, Pavlu Gajdošíkovou, Dušana Urbana a Kateřinu Krejčí. Premiéra je připravena na pátek od 19 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám