Hlavní obsah

Nejvíce andělských nominací mají Kryštof, Boris Carloff a Zrní

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 16. března se ve střední hale Průmyslového paláce v Praze na Výstavišti uskuteční již dvaadvacátý ročník předávání hudebních cen Akademie populární hudby Anděl. Pod moderátorským dohledem Leoše Mareše budou rozděleny sošky andělů hrajících na šalmaj, ceny z dílny výtvarníka Jaroslava Róny, v sedmi kategoriích.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Vyhlášen bude i nový obyvatel Síně slávy a také nejprodávanější album loňského roku.

V sedmi základních kategoriích jsou známé nominace. Přímo na místě proběhne hlasování ve druhém kole, které bude interaktivní a rozhodne o nových majitelích cen.

Foto: Foto Universal Music

Kryštof, zleva Ondřej Kyjonka (trombon), Evžen Hofmann (kytara), Nikolas Gregoriadis (trumpeta), Richard Krajčo (zpěv, kytara), Nikos Kuluris (saxofon), Nikolaj Arichtev (baskytara) a Jakub Dominik (bicí).

„Diváci se budou mít možnost v přímém televizním přenosu na ČT1 podívat do tváří pečlivě vybraných porotců Akademie populární hudby a najít mezi nimi odborníky z médií, z řad prodejců v kamenných a internetových obchodech, pořadatelů největších hudebních festivalů nebo z řad dramaturgů známých českých klubů,“ řekl hudební skladatel Lešek Wronka, šéf společnosti Lewron Music, která ceny vyhlašuje a pořádá.

Favoritem je Kryštof

Nejvíce andělských nominací má skupina Kryštof. Za loňské album Inzerát si může odnést prvenství v pěti kategoriích, přičemž Richard Krajčo má nominaci šestou a může se stát navíc zpěvákem roku.

Pět nominací má producent a zpěvák Boris Carloff za album The Escapist. To se může stát albem roku, skladba Falling je nominovaná na videoklip roku a Carloff má nominaci i na objev roku a zpěváka. V tuto chvíli už má na svém kontě prvenství v žánrové kategorii Elektronická hudba, která byla spolu s dalšími vyhlášena v pátek 8. března.

Foto: Foto Laura Pavlíková

Boris Carloff doufá, že by mohl získat Anděla za videoklip Falling.

Čtyři nominace měla kladenská skupina Zrní. Může se stát skupinou roku i objevem, její album mohlo navíc uspět i v žánrových kategoriích Alternativní hudba a Folk & Country, což se ale minulý týden při vyhlášení žánrových cen Anděl nestalo. Tři nominace pak mají třinečtí Charlie Straight.

Moderátorem ceremoniálu bude Leoš Mareš. Vystoupí na něm Aneta Langerová, Lucie Bílá, Kryštof, Boris Carloff, Charlie Straight, Vojta Dyk, Zrní a další.

Ceny přijdou vítězům předat známé české osobnosti se svými dětmi, které dostaly do vínku talent po svých rodičích. Za všechny jmenujme Janka Ledeckého se synem Jonášem nebo Vladimíra Mišíka se synem Adamem.

Scéna od muže, jenž dělal s AC/DC

O historicky nejzajímavější scénu vyhlašovacího andělského ceremoniálu a o nový design projektu se postaral Martin Hruška, jinak též tvůrce scén pro světově proslulé kapely AC/DC či Nazareth. V Česku jsou známé hlavně jeho scény projektů Česká Miss, Hudební festivalové ceny, Uvolněte se, prosím či  Mr. GS.

Foto: xproduction

Skupina Zrní

Scéna bude o sedm metrů vyšší než v loňském roce, což umožnil pro ceny Anděl nový prostor Průmyslového paláce. Její výška je 17 metrů a šířka 32 metry. Zahrnuje přes 380 světel, 250 metrů čtverečních videoobrazových ploch, 35 tun vybavení v osmnácti kamionech. Příprava si vyžádá přibližně 300 osob technického personálu.

Změna v akademii

„Lewron music center - organizátor Cen Anděl, se díky nové smlouvě s majitelem licence IFPI stal zároveň vyhlašovatelem těchto cen. To znamená, že jmenování členů Akademie populární hudby, hlasování a následně celou přípravu galavečera vyhlášení vítězů v přímém přenosu ČT měl plně na starosti právě on. No, a abychom po letech odbourali různé domněnky a podezření, že výběr členů APH a  jejich hlasování, který předtím zabezpečovala IFPI, nebyl jaksi zcela transparentní - což ale nebyla pravda, ustanovili jsme Výbor Cen Anděl a pozvali do něj podle našeho soudu odborníky na slovo vzaté. Výbor dostal za úkol, kromě úpravy Statutu cen, vytipovat napříč hudební branži takové osobnosti a znalce scény, kteří kompetentně a nezávisle budou hlasovat na nejlepší umělce a jejich hudební počiny za minulý rok,“ vysvětlil Lešek Wronka.

Pozvání do hlasování v Akademii populární hudby přijalo v prvním kole 132 akademiků.

Nominace Ceny Anděl 2012
Skupina roku
Charlie Straight
Kryštof
Zrní
Zpěvák roku
Boris Carloff
Vojtěch Dyk
Richard Krajčo
Zpěvačka roku
Lucie Bílá
Iva Bittová
Aneta Langerová
Objev roku
A Banquet
Boris Carloff
Zrní
Album roku
Boris Carloff - The Escapist
Charlie Straight - Someone With a Slow Heartbeat
Kryštof - Inzerát
Skladba roku
Charlie Straight – Coco
Kryštof – Inzerát
Kryštof a Jaromír Nohavica - Křídla z mýdla
Videoklip roku
Buty - Píseň práce
Carloff Boris – Falling
Kryštof - Inzerát
Žánrové ceny Anděl 2012 – Výsledky (ceny byly uděleny 8. března)
Alternativní hudba
Please The Trees - A Forest Affair
Elektronická hudba
Boris Carloff - The Escapist
Folk & Country
Karel Plíhal – Vzduchoprázdniny
Hard & Heavy
Master’s Hammer - Vracejte konve na místo
Hip-hop & R’n’b
Hugo Toxxx - Bauch Money Mixtape
Jazz & Blues
Inner Spaces feat. David Dorůžka – Light Year
Punk & Hard core
Pipes and Pints – Found & Lost
Ska & Reggae
MikkiM - Offbeat Rhapsody
World Music
Tomáš Kočko a Orchestr – Cestou na jih

Reklama

Výběr článků

Načítám