Hlavní obsah

Vyšlo album s dosud nezveřejněnými nahrávkami Jimiho Hendrixe

Právo, Jaroslav Špulák

Byť to vypadá trochu zvláštně, společnost Sony Music vydala a na český trh přivezla nové album amerického kytaristy Jimiho Hendrixe. Ten sice zemřel 18. září 1970, přesto je na kolekci People, Hell and Angels jeho dvanáct dosud nevydaných studiových skladeb. Jde o nahrávky z let 1968 a 1970 a celý tento počin je součástí autorizované rodinné edice, jejíž první nahrávky se začaly na trhu objevovat v roce 2010.

Foto: Sony Music

Jimi Hendrix na snímku ze 60. let

Článek

Skladby vydané na novém albu nahrál Hendrix bez své doprovodné skupiny Jimi Hendrix Experience především v době, kdy jamoval a experimentoval při přípravách desky Electric Ladyland. Na záznamech hraje nejen na kytaru, ale také na klávesy a bicí.

V kompozicích si vyzkoušel koketérii s několika hudebními směry, jimiž se předtím ještě nezabýval. Ve studiu ho navíc v některých skladbách doprovodili muzikanti, s nimiž předtím nehrál. Byl mezi nimi například baskytarista Billy Cox, se kterým se Hendrix poprvé sešel v americké armádě, kam ještě před spanilou jízdou své hudební kariéry narukoval. Koproducenty desky jsou Janie Hendrixová, Eddie Kramer a John McDermott.

Hendrix, jeden z nejslavnějších kytaristů světa, zemřel v sedmadvaceti letech 18. září 1970. Příčinou jeho smrti bylo požití nadměrného množství alkoholu a prášků na spaní.

Smrt s otazníky

V roce 2009 se nicméně objevila nová teorie jeho smrti. Stojí na tvrzení Hendrixova road manažera Jamese „Tappyho“ Wrighta, jenž ve své knize Rock Roadster tvrdí, že kytaristovu smrt má na svědomí jeho tehdejší manažer Mike Jeffrey. Uzavřel prý pojistku na život svého svěřence na 2 milióny dolarů, čímž se pro něho celosvětově milovaný kytarista stal cennější mrtvý.

Jeffrey údajně najal nájemné vrahy, kteří Hendrixe přepadli v jeho hotelovém pokoji, násilím ho donutili spolknout barbituráty a začali do něj lít množství červeného vína. Důsledkem tohoto zacházení měla být kytaristova smrt.

Doktor John Bannister, který ohledával tělo kytaristy, tvrdí, že tato teorie je velmi pravděpodobná. „Množství vína, které měl v těle, bylo obrovské. Byl celý od vína ve vlasech a na košili. Jeho plíce a žaludek byly také plné vína. Nikdy jsem tolik vína neviděl. A to musel další množství vyzvracet,“ řekl.

Hendrix navíc podle dobových pramenů alkohol příliš dobře nesnášel, moc ho nepreferoval a měl většinou tendenci ho hned vyzvracet. Wright také ve své knize tvrdí, že se mu k vraždě Hendrixe manažer Jeffrey přiznal krátce předtím, než zahynul při letecké nehodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám