Hlavní obsah

ANKETA: Udělte Anděla zpěvákovi roku

Právo, far

Ceny Akademie populární hudby Anděl se budou udělovat 16. března. Čtenáři Novinek mohou udělit své Anděly už nyní v sérii anket, které se budou konat celý týden. V druhém díle vybírejte Zpěváka roku 2012.

Foto: Pro Novinky Jan Mottl

Vojta Dyk na festivalu Okoř 2012

Článek

Český zpěvák a producent Boris Carloff (vlastním jménem Milan Havrda) byl Akademií nominován také jako zpěvák (album The Escapist). Dalšími nominovanými zpěváky jsou Vojtěch Dyk (Live at la Fabrika) a frontman skupiny Kryštof Richard Krajčo (deska Inzerát).

Anděl hrající na šalmaj

Hudební ceny Anděl se v České republice začaly udělovat v roce 1991. Tehdy ještě federální a oficiální název zněl Výroční československé hudební ceny. Úplně prvními nositeli tohoto ocenění a celkovými králi prvního ročníku se stali členové skupiny Lucie. Zpěvačkou roku 1991 byla Bára Basiková a zpěvákem roku se poprvé a naposledy stal Slovák Pavol Habera. Další ročníky už byly jen české.

V letech 1992 až 1996 se cenám začalo říkat české Grammy a vítězové si odnášeli podle amerického vzoru malé gramofony. Američané si ale stěžovali, že český název porušuje copyright, a tak od roku 1997 stala symbolem prestižních ocenění zlatá soška Anděla hrajícího na šalmaj, kterou vytvořil sochař Jaroslav Róna.

Partnerem cen Akademie populární hudby je společnost Seznam.cz, která pro uživatele služby Mixér připravila speciální kanál věnovaný interpretům usilujícím o sošku Anděla.

HLASOVÁNÍ V ANKETĚ BYLO UKONČENO.

Anketa

Kterému zpěvákovi byste dali Anděla pro rok 2012?
Boris Carloff: The Escapist
4,7 %
Vojtěch Dyk: Live at la Fabrika
36,9 %
Richard Krajčo: Inzerát
58,4 %
Celkem hlasovalo 6680 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

V nominacích na Anděla vede skupina Kryštof

Nominace na české hudební ceny Anděl vyhlásili pořadatelé v pondělí v Praze. Nejvíce šancí (celkem šest) si vysloužila skupina Kryštof. Vyhlášení cen má 16....

ANKETA: Udělte Anděla desce roku

Ceny Akademie populární hudby Anděl se budou udělovat 16. března. Čtenáři Novinek mohou udělit své Anděly už nyní v sérii anket, které se budou konat celý...

Výběr článků

Načítám