Hlavní obsah

Za devatero horami - to je přece u Ponávky

Právo, Jiří P. Kříž

Jsou u nás všelijací koumáci, kteří dokážou vymyslet pro děti knížky nebo pohádky v divadle, ale i v televizi tak nezáživné a zašmodrchané, že při nich usínají i blechy v psím kožichu. To ale neplatí o Jance Ryšánek Schmiedtové, která si z divadel pro dospěláky občas odskočí i do divadla pimprlového. A práci nepokazí.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Veliká řepa Eva Jerůjová s dortíkovými loutkami Tomáše Volkmera

Článek

Jako nejnověji - a ne poprvé - v brněnském Divadle Radost. Pro loutky a pět herců napsala a nastudovala tři kratičké pohádky, které tam od začátku března hrají pod názvem Za devatero horami. Nudit se při nich nebudou malí ani velcí.

Od dvou let!

Vybrala pro opravdu nejmenší caparty O slepičce a kohoutkovi, O zajíci a lišce a O veliké řepě. Kdy a komu jste je četli naposledy? - Docela maličko syžety pohádek obměnila.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Eva Jerůjová (Babička Polivčička) s Maťuldou Mazlem čili kocourem přítulným

No řekněte sami, chuděra slepička, co se její lakotný kohoutek málem udávil soustem, o které se nechtěl rozdělit, ono mu zaskočilo, a všichni ji posílají od čerta k ďáblu, aby posluhovala a obtěžovala se zase oklikou zpět, když z obláčku zaprší, aby ona mohla zalít travičku pro kravičku, která dá mlíčko švadleně atakdál?! Ona dešťovku z mráčku nabere do zobáčku a zkrátí si to rovnou k svému mačovi.

Vlastně tři pohádky vypravují tetka Micina (Leona Ondráčková), babička Polívčička (Eva Jerůjová) a děda Kukyn (Milan Potůček), kterým chodí spižírny bílit nezbední chmatáci, potkani Myškin (Stanislava Havelková) a Žeryn (Tomáš Slezák).

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Veliká řepa Eva Jerůjová s Milanem Potůčkem (Děda Kukyn), Stanislavou Havelkovou (Potkan Myškin) a s dortíkovými loutkami Tomáše Volkmera

Divadelní vypravování jsou to průzračně čistá a pohodová, a samozřejmě - jak to umí jen loutkáři - zaberou úsečku pár minut přes hodinku. Potěší opravdu už děti od dvou let. Ještě to upřesním, lakmusový papírek v tom věku, jak se mi tak rozrůstá hejno, kterým ověřuji divadelní produkci pro děti, přiletí z teplých krajin až v dubnu.

Co se stát může, a co ne

Sám si troufnu pochválit výpravu Tomáše Volkmera. Loutky k Zajícovi a lišce připomínají kroužkové stavebnice, jak je děti navlékají na tyčku, aby se učily barvy, a O veliké řepě je sestavena ze samých dortíků a moučníků. Než všichni řepu vytáhnou, člověk od samých chutí hnedle nabere dvě kila.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Milan Potůček (Děda Kukyn) s Maťuldou Mazlem čili kocourem přítulným

Žádný výsměch pohádkovým hodnotám. V miniaturách od paní režisérky naučí nakonec pracovat i zlodějské potkany. Uznejte sami, to by se ve skutečnosti stát nemohlo ani v evropském, natož pak českém parlamentu.

Celkové hodnocení 75 %

Divadlo Radost Brno - Janka Ryšánek Schmiedtová: Za devatero horami

Režie Janka Ryšánek Schmiedtová, dramaturgie Eva Janěková, výprava Tomáš Volkmer, hudba Petr Šmiřák.

Premiéra 1. března 2012

Reklama

Související témata:

Související články

Ještě nikdy nebyl cukr tak sladký jako dnes

Poperou se nejspíš české scény o studenty činoherního herectví brněnské JAMU. Jak dobře jsou pro divadelní život připraveni, ukázali v absolventské inscenaci...

Muzikálový Shakespeare Kačenkou políbený

Čas od času vrací se i na české scény Kiss Me, Kate! Cole Portera (1891 - 1964), autora první muzikálové generace, tvořícího od první světové války. V roce...

Křižanovo téma, a zase z divokého východu

V Komorním divadle J. K. Tyla v Plzni hrají v režii Natálie Deákové majstrštyk Jiřího Křižana Je třeba zabít Sekala. Paměť míváme děravou, připomínám proto, že...

Výběr článků

Načítám