Hlavní obsah

Stuartovna: Rozvažte mi srdce, ať pohnu vaším

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvěkým mocenským svárem jedné z historicky nejmocnějších panovnic - Alžběty I. Anglické - s rivalkou na trůnu skotském Marií Stuartovnou zabýval se nejúplněji příslušník hnutí mladých bouřliváků Sturm und Drang. Stuartovnu Friedricha Schillera hrají od února v jihlavském Horáckém divadle.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Osudné setkání: Alžbětu (Lenka Schreiberová) drží hrabě Dudley (Stanislav Gerstner), Marii (Lucie Sobotková-Štorková) hrabě Talbot (Josef Kundera) a chůva Kennedyová (Anna Bazgerová). V pozadí rytíř Paulet (Milan Šindelář).

Článek

Schiller se nedožil pocty být po Shakespearovi prohlášen druhým nejvýznamnějším dramatikem Evropy. Stalo se tak v roce 1808, tři roky po jeho smrti. Zato mu můžeme vzdát poctu, kdykoli slyšíme Beethovenovu evropskou hymnu. K Ódě na radost napsal Friedrich slova.

Protiklady na trůnu

Schillerova dramata, připomenu jen Loupežníka, Úklady a lásku, Dona Carlose, Valdštejna a Pannu Orleánskou, se u nás hrají méně, než by se hrát mohla a měla. Nejčastěji se na jeviště vrací právě Stuartovna. Právem. Je to mistrovo drama nejvyzrálejší, nejzásadnější, i když v něm tak trochu straní katoličce Marii.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Lenka Schreiberová jako Alžběta, královna anglická, v pozadí Zdeněk Stejskal, státní sekretář Wilhelm Davison

Režie „tragédie o pěti dějstvích“ se na Vysočině ujala Kateřina Dušková, dáma neprávem tak trochu z druhého sledu za dravějšími kolegyněmi a kolegy. Rozdává se např. v Liberci (Večer tříkrálový), v Pardubicích (Don Juan), a právě v Jihlavě (po Tučňácích na Arše Stuartovna).

Schiller jí padl k pleti náramně. Zdánlivě k jeho hře přistoupila takřka pietně, přesto dokázala akcentovat aktuální poslání: rezignaci na osobní život ve prospěch, i když nahlíženo s odstupem samozřejmě rozporuplného rozkvětu vlasti v případě Alžběty. Tedy typ politiků, jaký v lavicích českého parlamentu žalostně chybí.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Anna Bazgerová (chůva Hanna Kennedyová) a Lucie Sobotková-Štorková (Marie Stuartovna)

A proti ní živelná, ženskými zbraněmi dobře vybavená Marie. Její dobová krása i milostné skandály byly evropsky vyhlášené, o to víc měla ovšem nakonec nepřátel, pokud její zhrzení partneři nebyli již po smrti.

Paradoxy dějin

Je důležité mít v souboru představitelky obou rovnocenných rolí. V titulní zazářila Lucie Sobotková-Štorková, která se po odchodu ze Šumperka - už před drahnými lety - konečně dočkala postavy hodné jejího talentu. Trůnní sokyni hraje přesně v duchu obecně platné charakteristiky Lenka Schreiberová.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Lenka Schreiberová (Alžběta, královna anglická) a Stanislav Gerstner (Robert Dudley, hrabě z Leicesteru)

Inscenace nesporně vrcholí jejich přímým střetem v nikdy neuskutečněném setkání v zahradě Mariina vězení, kde proti sobě stojí dvě rozdrážděné lvice schopné sežrat se navzájem.

Horácké divadlo Jihlava - Friedrich Schiller: Marie Stuartovna

Překlad: Hanuš Karlach, režie: Kateřina Dušková, dramaturgie: Kateřina Jonášová, scéna: Pavel Kocych, kostýmy: Kristina Matre Křížová, hudba: Darek Král, pohybová spolupráce: Pavel Konvalina.

Premiéra 2. února, psáno z reprízy 28. února 2013.

Paradoxy dějin: Dcera popravené královny Anny Boleynové Alžběta odstartovala rozkvět Anglie, syn popravené Marie Jakub stal se sjednotitelem ostrovů do Velké Británie.

Reklama

Výběr článků

Načítám