Hlavní obsah

V Praze začíná festival filmů Jeden svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pondělí začíná v Praze patnáctý ročník festivalu filmů o lidských právech Jeden svět. Do 13. března nabídne v několika sálech hlavního města přes stovku snímků. Mnohé z nich doprovodí diskuse s tvůrci.

Foto: Archiv Festivalu Jeden svět

Film Zachovat si tvář uvedený v sekci Panorama získal v roce 2012 Oscara za zobrazení příběhů pákistánských žen - obětí útoků kyselinou.

Článek

Pořadatelé se tentokrát snaží upozornit na rostoucí netoleranci ve společnosti. Vymezování vůči odlišnostem se podle nich jakoby začíná stávat normou a šíří ji prý i politické špičky.

Organizátoři poukazují třeba na nedávnou vyhrocenou prezidentskou kampaň v Česku. Za motto vybrali větu "Bojíte se snášet?" Podle ředitelky festivalu Hany Kulhánkové není ale potřeba se bát, protože respektem a otevřeností není co ztratit.

Slavnostní zahájení se odehraje v pondělí večer v kinech Světozor a Lucerna. Publikum tu uvidí dokument Statečná srdce. Režisérka Kari Anne Moe v něm původně chtěla popsat podstatu politické scény v Norsku. Do příběhu čtveřice studentů ale v létě 2011 vstoupil Anders Breivik, který na ostrově Utøya povraždil desítky mladých lidí. Jeho řádění těsně unikla jedna z hrdinek. S hrozným zážitkem se vyrovnává ona i celé Norsko.

V pondělí večer se budou také udělovat ceny Homo Homini, které předává společnost Člověk v tísni. Získávají je osobnosti, které se významně zasloužily o prosazování lidských práv a demokracie. Ceremoniál se koná v Pražské křižovatce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám