Hlavní obsah

Slezské divadlo Opava připravilo operu Čert a Káča

Opava

Slezské divadlo v Opavě připravilo pohádkovou operu nejhranějšího českého autora Antonína Dvořáka Čert a Káča. Režie se ujal Lubor Cukr, který od roku 1999 pracuje ve Státní opeře Praha. O představení informovala šéfka operního souboru Jana Andělová.

Článek

Operu Čert a Káča Dvořák složil na libreto učitele a literáta Adolfa Weniga. Premiéra díla se konala v Národním divadle v Praze 23. listopadu 1899 pod taktovkou prvního kapelníka Adolfa Čecha a v režii ředitele Národního divadla Františka Adolfa Šuberta.

"Příběh o chytrém ovčáku Jirkovi, drzém vesnickém děvčeti Káče a oklamaném čertu Marbuelovi je založen na české lidové báchorce, kterou do své sbírky literárně zpracovala Božena Němcová," uvedla Andělová. Libretista děj koncipoval podle dobových operních konvencí do tří jednání a Dvořák do děje zasadil několik prvků typických pro romantické opery, například baletní vystoupení v rytmu valčíku.

V hlavních rolích mohou diváci vidět a slyšet Ilonu Kaplovou a Simonu Mrázovou, Zdeňka Kapla a Jana Morávka, Juraje Nociara a Michala Pavla Vojtu, Katarínu Jordu Kramolišovovu a Katarínu Vovkovou, Dalibora Hrdu a Petra Soóse a další. Scénu navrhl Martin Černý, kostýmy Roman Šolc, choreografii vytvořil Martin Tomsa. Orchestr diriguje Petr Šumník.

Nejbližším představení je naplánované na sobotu 2. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám