Hlavní obsah

Zemřel zpěvák Bob Frídl

Právo, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

V časných ranních hodinách zemřel v úterý po těžké nemoci písničkář, zpěvák a kytarista Bob Frídl, autor mnoha hitů pop music v 70. a 80. letech. V listopadu by mu bylo 66 let. V brněnském hospicu podlehl rakovině v pokročilém stadiu. Jeho úmrtí Právu potvrdil zpěvákův přítel Jiří Sedláček.

Foto: Igor Zehl, ČTK

V brněnském hospicu zemřel 26. února ráno zpěvák Bob Frídl. V 65 letech podlehl rakovině.

Článek

Zpočátku vystupoval sólově jako písničkář ovlivněný Okudžavou nebo Dylanem, po němž si také nechával říkat Bob, jeho vlastní jméno bylo Josef. Později spolupracoval s pěveckým duem Marta & Tena Elefteriadu.

Vrchol umělecké kariéry ho čekal v polovině 70. let, kdy hrál a zpíval s doprovodnou hudební skupinou Jana Sochora. Za tímto uskupením se skrývali členové skupiny The Progress Organization, později Progres 2. V té době mu u vydavatelství Panton vycházejí nejzásadnější alba Jen vítr to ví (1973), Abeceda (1974) a Všem starým láskám (1976).

V roce 1978 se s kapelou rozešel a zpíval s folkovými skupinami, ponejvíce s Folk Teamem. Jeho hvězda však začala pomalu hasnout.

Legendární brněnský muzikant Bob Frídl podlehl rakovině

V polovině 80. let emigroval do Řecka, odkud pocházela jeho žena, podnikal tam v cestovním ruchu. Po listopadu 1989 se vrátil do vlasti a pokusil se o comeback, ale výraznějších úspěchů už nedosáhl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám