Hlavní obsah

Oscara za nejlepší film získal thriller Argo

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák
Los Angeles
Aktualizováno

V americkém Los Angeles rozdali v noci na pondělí prestižní filmové ceny Oscar. Sošku za nejlepší film roku si odnesl thriller Argo režiséra Bena Afflecka. Má také Oscary za adaptovaný scénář a za střih. Čtyři Oscary získal snímek Pí a jeho život.

Nejlepším filmem roku se stal snímek Argo režiséra Bena AffleckaVideo: Reuters/Clip Courtesy A.M.P.A.S. 2013

 
Článek

Nejlepší film vyhlásila prostřednictvím telemostu první dáma Michelle Obamová. Affleck při převzetí ceny vyjádřil úctu Stevenu Spielbergovi, který byl s Lincolnem nominován ve stejné kategorii.

"Nikdy jsem si nemyslel, že se sem ještě vrátím, a vrátil jsem se, díky mnohým z vás, kteří tu dnes v noci jste... nezáleží na tom, jaké rány vám život uštědří, záleží na tom, abyste zase vstali," uvedl.

Jedním z prvních oceněných se stal rakouský herec Christoph Waltz, který si již podruhé odnesl cenu pro herce ve vedlejší roli. Stejně jako prvně to bylo za film režírovaný Quentinem Tarantinen, tentokrát za roli ve snímku Nespoutaný Django. Nejlepší herečkou ve vedlejší roli byla letos zvolena Anne Hathawayová (Bídníci).

Waltz řekl, že děkuje své postavě "Dr. King Schultzovi a jeho tvůrci a tvůrci jeho skvělého inspirujícího světa Quentinu Tarantinovi."

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Režisér, producent a herec Ben Affleck s cenou za Argo

Herečka Meryl Streepová předala Oscara za nejlepší mužský herecký výkon Danielu Day-Lewisovi, který ztvárnil amerického prezidenta Lincolna ve filmu Lincoln.

"Já opravdu nevím, jak se to všechno stalo. Ale rozhodně vím, že se mi v životě dostalo mnohem víc štěstí, než je běžné," řekl nadšený Day-Lewis.

Cenu za nejlepší ženský herecký výkon si odnesla Jennifer Lawrencová z filmu Terapie láskou. Cestou pro cenu upadla na schodech.

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Christoph Waltz přijal cenu za herecký výkon ve vedlejší roli.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Herečka Meryl Streepová předala Oscara za nejlepší mužský herecký výkon Danielu Day-Lewisovi, který ztvárnil amerického prezidenta Lincolna ve filmu Lincoln.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Herečka Jennifer Lawrencová upadla, když si šla pro cenu za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli (Terapie láskou).

Quentin Tarantino si převzal Oscara za nejlepší původní filmový scénář Nespoutaný Django. Chris Terrio dostal cenu za adaptovaný scénář k filmu Argo.

Cenu za nejlepší kameru si letos odnesl Claudio Miranda díky filmu Pí a jeho život. Film získal také Oscara za vizuální efekty a za filmovou hudbu, jejímž autorem je  Mychael Danna, a režisér filmu Pí a jeho život Ang Lee převzal Oscara za nejlepší režii.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Režisér filmu Pí a jeho život Ang Lee převzal Oscara za nejlepší režii.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Quentin Tarantino si převzal Oscara za nejlepší původní filmový scénář Nespoutaný Django.

V kategorii kostýmů byla oceněna Jacqueline Durranová, která pracovala na historickém snímku Anna Karenina.

Mezi dokumenty zvítězily celovečerní snímek Searching for Sugar Man od Malika Bendjelloula a Simona Chinna a krátký snímek Inocente (Sean Fine a Andrea Nix Fine).

Jako nejlepší animovaný film byla oceněna Rebelka, pohádka o vzpurné rudovlasé princezně Meridě. Krátkým animovaným filmem roku se staly Papíry. Cenu za nejlepší cizojazyčný film si odnesl rakouský režisér Michael Haneke a jeho drama Láska.

Nejlepší filmovou písní roku je Skyfall, složil ji Paul Epworth a nezaměnitelně interpretovala britská hvězda Adele. Cena za zvuk patří Andy Nelsonovi, Marku Patersonovi a Simonu Hayesovi (Bídníci), cena za vizuální efekty týmu Bill Westenhofer, Guillaume Rocheron, Erik-Jan De Boer a Donald R. Elliott (Pí a jeho život).

Vyhlašování cen moderoval režisér a komik Seth MacFarlane, který večer zahájil tradičně narážkami na nominované filmy a přítomné hvězdy filmového nebe. Velmi netradiční byla naopak MacFarlaneova první píseň We saw your boobs, která pojednávala o herečkách, jež v jednom či více filmech odhalily své přednosti. Některé z nich ji přijaly se smíchem, jiné byly viditelně zaskočené.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Ben Affleck s manželkou Jennifer Gardnerovou

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Chris Terrio dostal cenu za adaptovaný scénář k filmu Argo.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Sandra Bullocková

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Zpěvačka Adele zazpívala hit z filmu Skyfall.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

George Clooney s přítelkyní Stacy Keiblerovou

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Herečka Catherine Zeta-Jones zpívá píseň z filmu Chicago.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Režisér Michael Haneke převzal Oscara za nejlepší cizojazyčný film Láska.

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Zpěvačka Shirley Basseyová

Ceremoniálu přihlíželo v sále Dolby Theatre na 3300 hostů, kteří do divadla přicházeli po 150 metrů dlouhém červeném koberci za pokřiku přihlížejících fanoušků. Televizní komentátoři se přitom věnovali zejména rozboru kostýmů všech možných odstínů barev.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Daniel Day-Lewis s manželkou Rebeccou Millerovou

Například Jane Fondová přišla ve žluté, Sally Fieldová v červené, Reese Witherspoonová zase v modré. Zaujala také Adele se svými patnáctikilovými šaty nebo devítiletá Quvenzhané Wallisová, nejmladší nominovaná herečka v historii Oscarů, která si s sebou nesla kabelku v podobě psa.

O čem jsou oceněné filmy?

Film Lincoln Stevena Spielberga popisuje období posledních čtyř měsíců života největšího amerického prezidenta Abrahama Lincolna. Odhaluje nejriskantnější a nejodvážnější rozhodnutí amerického vůdce v době, kdy se vyostřuje otázka otroctví a zemí zmítá válka. Silné lidské drama se odehrává na jejím konci. Lincoln může konflikt ukončit, ale rozhodne se hrát vyšší politickou hru, kterou je snaha zrušit otroctví. Sám sobě musí zodpovědět, zda za ni další promarněné životy stojí.

Upoutávka na film LincolnVideo: Bontonfilm

Hrdina filmu Pí a jeho život vyrůstal v indické zoologické zahradě, kterou založil jeho otec. Možná by exotickou živnost převzal, kdyby se rodina nerozhodla přestěhovat do studené Kanady i s některými zvířaty, jejichž prodejem si chtěli zajistit snazší start v nové zemi. Proti tomu se ovšem postavily přírodní živly, které jedné bouřlivé noci potopily nákladní loď, na níž se Pí s rodiči a bratrem plavil. Chlapec se šťastnou náhodou ocitl v záchranném člunu i se zvířaty a zůstal uprostřed oceánu...

Upoutávka na film Pí a jeho životVideo: Bontonfilm

Kultovní režisér Quentin Tarantino natočil komedii Nespoutaný Django. Hlavním hrdinou je otrok, který má šanci získat díky nájemnému lovci lidí dr. Schultzovi svobodu, pokud se mu povede dopadnout vraždící bratry Brittlovi. Djangovi se tak zároveň naskytne příležitost najít ženu, kterou musel před lety nedobrovolně opustit. Ani jeden z hlavních hrdinů však netuší, jak blízko jsou nejnebezpečnějšímu dobrodružství svého života.

Upoutávka na film Nespoutaný DjangoVideo: Falcon

Dramatický thriller Argo vychází ze skutečného příběhu. Popisuje tajnou operaci na záchranu šesti Američanů, která se odehrála na pozadí krize s rukojmími v Íránu. Film ukazuje divákům skutečnost, která nebyla známa celá desetiletí. Dne 4. listopadu 1979 vrcholí íránská revoluce. Radikálové pronikají na americké velvyslanectví v Teheránu, kde zajímají celkem 52 amerických rukojmí. Uprostřed nastalého chaosu se nicméně šesti Američanům podaří uprchnout a ukrýt se v domě kanadského velvyslance. CIA si je velmi dobře vědoma toho, že je jen otázkou času, než bude šest uprchlíků nalezeno a velmi pravděpodobně i zabito, a tak specialista CIA na „exfiltraci“ jménem Tony Mendez (Ben Affleck) přichází s riskantním plánem...

Upoutávka na film Argo (v kinech od 29.11.2012)Video: Warner Bros. Pictures

Ve filmu Terapie láskou učitel dějepisu Pat Solatano (Bradley Cooper) projde psychickou krizí, během níž přišel o všechno – ztratil dům, práci, manželku i svůj dosavadní život. Jediné, co získal, bylo osm měsíců strávených v psychiatrické léčebně. Po jejich skončení mu soud dovolí vrátit se domů. A tady teprve začíná příběh excelentního dramatu/komedie, kde si zahrál i Robert De Niro.

Přehled hlavních cen:

FILM: ARGO

REŽISÉR: ANG LEE (Pí a jeho život)

HEREC: DANIEL DAY-LEWIS (Lincoln)

HEREČKA: JENNIFER LAWRENCOVÁ (Terapie láskou)

HEREC VEDLEJŠÍ ROLE: CHRISTOPH WALTZ (Nespoutaný Django) 

HEREČKA VEDLEJŠÍ ROLE: ANNE HATHAWAYOVÁ (Bídníci)

Reklama

Výběr článků

Načítám