Hlavní obsah

Podle reality aneb Špála ve Špálovce

Právo, Kateřina Farná

Jiří Mucha jednou prohlásil, že umění dává důvěru, že sen je uskutečnitelný. Sen o vlastní galerii možná měl i oslavovaný malíř avantgardy první poloviny minulého století Václav Špála.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Václav Špála podle skupiny Reality.

Článek

Sám se jí nedožil (zemřel v roce 1946), ale díky nápadu umělecké skupiny Reality do konce února „vystavuje“ v pražské galerii nesoucí jeho jméno. Žádná reinkarnace se však nekoná, k vidění jsou repliky, které namalovali jiní.

Výstava v Galerii Václava Špály (založena roku 1957) se lakonicky jmenuje Podle a těmi autory jsou Jiří David, Jan Kadlec a Milan Salák. Každý vzal průmyslovou barvu, a jak uměl nejlépe, přemaloval na sololit Špálovy portréty, krajiny nebo zátiší. V době tištěných reprodukcí a levného čínského zboží to je sympatický krok.

Kromě obrazů si výtvarníci pohráli s prostorami galerie, kde se návštěvník nenásilně vrací v čase, aniž by na první pohled poznal, že takhle galerie nevypadala vždycky. Místnosti připomínají maloburžoazní byt, vládne tu harmonická a klidná nálada, ideální pro strávení pár minut o samotě. Ještě by se mohl servírovat čaj o páté a iluze dvacátých let by byla dokonalá.

Svým neotřelým projektem skupina Reality potvrzuje, co je na současném výtvarném, respektive vizuálním umění krásné. Může si dovolit a dovoluje si téměř cokoli, neboť pravidlům a dogmatům se na jedné straně upřímně směje, aby je na té druhé naopak oslavovala.

Přitom umělci ze skupiny Reality nechtějí posměšně ukazovat na hrdinu české moderny, ani Václava Špálu ponižovat. Spíš přemýšlejí nad realitou, odkazem historie a hodnotou umění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám