Hlavní obsah

Máme se fajn – ani sopky, ani války tu nejsou

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadlo v dobré kondici poznáme třeba podle toho, že vedle hlavní dramaturgické linie, za jejíž kousky sbírá ne-li rovnou ceny, tedy aspoň nominace a pozvání na festivaly, se může pochlubit i chutí dělat něco navíc. V pražském Divadle v Dlouhé tak občas zazáří Slovenská sekce, nejnověji zahajovacím projektem linie Krátká Dlouhá.

Foto: Jiří P. Kříž , Právo

Otázky Martina Matejky se zastánci a odpůrci globalizace. Magdaléna Zimová, Matejka a Peter Varga.

Článek

Cizinci v hereckém souboru, jak víme, je to v odkazu kdysi federálních politiků složitější - Martin Matejka, Peter Varga, Martin Veliký a Magdaléna Zimová - objevili text Závisláci (Jsem bilbord) patrně nejpilnějšího, v Česku dobře známého slovenského dramatika-provokatéra Viliama Klimáčka.

Se slovenským rapem

Tentokrát zaměřili pozornost na aktuální fenomén - cílové skupiny reklamních kampaní utvářejících zákazníka pro vybraný produkt módní značky proti konzumentovi „běžných prostředků“, což jsou ostatní podobně propagované výrobky; od dámských vložek a pánských drbátek na záda až po nákladní auta a lokomotivy.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Martin Veliký (závislák na mobilu), Magdaléna Zimová (závislačka na plyšácích)

Přední bojová linie má samozřejmě vítěze i oběti. Podle toho, na kterou skupinu se kampaň zaměří a které nejdokonaleji dokážou dočista do čista vymýt mozky. Hrdinové naší doby? Bludné skupiny obyvatel, často už v teenagerovském věku. Potkáváme je v gigamarketech, kam původně zajeli pro jogurt nebo pro nového plyšáka a vracejí se bez úspor.

V Dlouhé uplatňují zkušenosti z jedinečných kabaretů - naposledy v tom nejlepším: Kainar - Kainar. V krátkých skečích, výstupech a písních dokážou problém osvětlit až do nahoty zjednodušených hodnot: Místo knihy komiks, místo filmu spot, místo vzdělání diplom třeba z Plzně, místo aktivity konzum.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Martin Varga propaguje oblečení Gang Snowboard

A když už si všichni zoufají a nevědí si rady, přispěchá televize s Otázkami Martina Matejky. Národní bardy, třeba Pavla Orságha Hviezdoslava přejmenují na trendy Starrgloryfiera a v oblečení Westige a Gang si „in“ uvolněně zablbnou při slovenském hip-hopu a rapu.

Nedá se to léčit

Závisláci míří k zlehčení, ale při faktech třeba Thajské robotárny, kde otrokyně našívají na oblečení značky, člověka mrazí. Také u nás zaměstnance stále častěji nahrazují brigádníci. A aby se nepřerušovala výroba, novodobí nevolníci čůrají do igelitek rovnou na pracovišti.

Člověk se rád zasměje, ale z budoucnosti bez perspektivy mrazí. A závisláků nevyléčitelně přibývá.

Celkové hodnocení: 75 %

Divadlo v Dlouhé Praha - Viliam Klimáček: Závisláci (Som bilbord)

Režie všichni (Magdaléna Zimová, Martin Matejka, Peter Varga, Martin Veliký), výprava všichni, hudební spolupráce Václav Ježek, Petr Skoumal.

Česká premiéra 20. února 2013 v Divadle v Dlouhé Praha.

Reklama

Výběr článků

Načítám