Hlavní obsah

Oscary: Lincoln versus Argo

– Los Angeles

Slavnostní předávání cen americké filmové akademie Oscar se nezadržitelně blíží. Populární sošky se budou udělovat v noci na pondělí 25. února SEČ. Nejvíce nominací má historický snímek Lincoln Stevena Spielberga, větší šance dávají ale mnozí thrilleru Argo režiséra Bena Afflecka se sedmi nominacemi.

Foto: Warner Bros

Ben Afleck ve filmu Argo

Článek

Lincoln o slavném prezidentovi za americké občanské války v 19. století má 12 nominací, zatímco 3D film Pí a jeho život režiséra Anga Lee jich má 11, muzikál Bídníci a dramatická komedie Terapie láskou po osmi a Argo sedm.

Thriller Argo podle skutečné události z konce 70. let líčí snahu Ústřední zpravodajské služby (CIA) dostat z Íránu americké diplomaty v přestrojení za filmový štáb. Snímek dostal hlavní cenu na Zlatých glóbech, britskou filmovou cenu BAFTA a další ocenění, která obvykle naznačují oscarové šance nominovaných filmů.

O nejlepší film bude soutěžit devět snímků. Kromě Lincolna a Arga je to další thriller o CIA - 30 minut po půlnoci o pronásledování Usámy bin Ládina, francouzsky mluvený snímek Láska, Nespoutaný Django Quentina Tarantina, Bídníci, nezávislý film Divoká stvoření jižních krajin a Terapie láskou.

Foto: Bontonfilm

Daniel Day-Lewis už má za Lincolna Zlatý glóbus, na Oscara čeká.

Jestli se letos kritici shodují na nějakém favoritovi, je to 55letý anglický herec Daniel Day-Lewis, který hrál Lincolna. Dostal letos snad všechny herecké ceny a mohl by se stát prvním mužem se třemi Oscary. Prvního získal v roce 1989 za film Moje levá noha a druhého v roce 2008 za drama Až na krev.

Mezi herečkami jsou dvě rekordmanky. Devítiletá Quvenzhané Wallisová, která hlavní roli ve filmu Divoká stvoření jižních krajin, je nejmladší nominovanou herečkou v historii Oscarů. Naopak nejstarší herečkou nominovanou vůbec je pětaosmdesátiletá Francouzka Emmanuelle Rivaová ze snímku Láska. I když Rivaová dostala cenu BAFTA, o něco větší šance se dávají Jessice Chastainové v roli agentky CIA (30 minut po půlnoci) a Jennifer Lawrencové (Terapie láskou).

Do oscarového souboje se vrací legenda amerického filmu Robert De Niro. Má na kontě už dva Oscary (za hlavní úlohu v Zuřícím býkovi a za vedlejší ve druhém díle Kmotra), ale nyní byl nominován poprvé po 21 letech za vedlejší úlohu excentrického otce v Terapii láskou.

Foto: Reuters

Hlavní festivalové porotě v Cannes předsedá americký herec Robert De Niro.

Nominace měly letos řadu překvapení, především v režisérské kategorii. Nedostalo se na Kathryn Bigelowovou (30 minut po půlnoci), Tarantina (Nespoutaný Django), Toma Hoopera (Bídníci) i Afflecka (Argo).

V případě Bigelowové může opominutí souviset s útoky na její film, který podle kritiků naznačuje, že mučení při výslechu je účinné. O nejlepším režisérovi se tak rozhodne mezi Spielbergem, debutujícím Benhem Zeitlinem (Divoká stvoření jižních krajin), Davidem O. Russellem (Terapie láskou), Leem (Pí a jeho život) a Rakušanem Michaelem Hanekem (Láska).

Film Láska je dalším výrazným fenoménem letošních Oscarů. Získal pět nominací v hlavních kategoriích a je jasným favoritem na Oscara za neanglicky mluvený film. Navrženo je dánské historické drama Královská aféra, které se natáčelo převážně v České republice.

Pět nominací jako Láska má i Nespoutaný Django, 30 minut po půlnoci a poslední bondovka Skyfall, která je ovšem navržena hlavně v technických kategoriích.

Foto: Falcon

Dva muži na cestě tarantinovským westernem: Christoph Waltz a Jamie Foxx.

Většina letos nominovaných filmů je poměrně úspěšná i komerčně. Mezi 20 nejnavštěvovanějšími filmy posledního víkendu v USA je osm z devíti navržených na nejlepší film. Sedm z nich se v celkových tržbách pohybuje kolem 100 miliónů dolarů.

Moderátorem oscarového ceremoniálu bude letos poprvé komik Seth MacFarlane, který se proslavil jako tvůrce animovaného seriálu Griffinovi a letos debutoval jako režisér komedie Méďa. Při předávání Oscarů zazpívají Barbra Streisandová, Norah Jonesová, která vystoupí s nominovanou písní Everybody Needs a Best Friend právě z filmu Méďa, a britská zpěvačka Adele, která je nominovaná za píseň ze Skyfall.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám