Hlavní obsah

Mezi Slováky a Maďary vypukl další spor. O skladatele Liszta

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byli hudební skladatelé Franz Liszt a Béla Bartók Maďaři, Slováci, nebo prostě občané Uherska? To je tématem nejnovějšího sporu mezi Slováky a Maďary.

Foto: Waltraud Grubitzsch, DPA

Tento notový zápis psal podle historiků vlasnoručně Franz Liszt.

Článek

Na nedávném slavnostním koncertu v Aténách u příležitosti 20. výročí vzniku Slovenské republiky totiž zazněla informace, že hudební skladatel Franz Liszt měl slovenské předky a další hudební skladatel Béla Bartók byl jeden z největších slovenských odborníků na lidovou muziku a sběratelem lidové muziky.

Jak informuje server index.hu, tato slova pobouřila maďarskou velvyslankyni v Aténách Eszter Sándorfiovou, která okamžitě informovala rezorty diplomacie, kultury i poslance maďarského parlamentu. „Ze slovenského chování je cítit frustraci z hledání identity státu s dvacetiletou historií,“ nedopustila si poznámku maďarská velvyslankyně.

Slovenská ambasáda v Aténách přitom nebyla organizátorem koncertu. „Tato slova nezazněla z úst našeho velvyslance, nebo jiného slovenského diplomata, jehož projev by reprezentoval postoje Slovenska,“ reagovalo slovenské ministerstvo zahraničí na četné dotazy maďarských médií. Sándorfiová vzápětí připustila, že sporná slova nezazněla ze strany slovenského velvyslanectví, ale ze strany hudebníků.

Bartók i Liszt žili v Rakousko-Uhersku. Bartók studoval v Bratislavě, na cestách po Slovensku i ostatních částech Uherska sbíral lidové písně, v nichž čerpal inspiraci pro svou tvorbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám