Hlavní obsah

Dagmar Havlová vytvoří Ibsenovu Rebeku

Právo, rh

Hru norského dramatika Henrika Ibsena Rosmersholm uvádí pod názvem Rebeka v pátek 22. února v premiéře pražské Divadlo na Vinohradech s Dagmar Havlovou v titulní roli.

Foto: Viktor Kronbauer

Dagmar Havlová (Rebeka Westová) a Roman Zach (Johannes Rosmer) jsou protagonisty inscenace Rebeka v Divadle na Vinohradech.

Článek

Hru napsal Ibsen dva roky po fenomenálním úspěchu Divoké kachny z roku 1884, poté co se po jedenáctileté emigraci vrátil do rodného Norska. Je to napínavý příběh s typickým ibsenovským tématem potlačované viny, který vypráví o vyšetřování záhadné smrti Beaty, manželky pastora Rosmera, a o jeho vztahu k nezávislé Rebece Westové, která byla společnicí zesnulé, ale stala se víc než pouhou Rosmerovou ideovou souputnicí.

„Je to hra o lidech a lidských osudech. Jedná o boji, který musí každý opravdový člověk vybojovat sám se sebou, aby uvedl svůj způsob života do souladu se svým poznáním,“ napsal o hře Ibsen. V režii Juraje Deáka dále hrají Roman Zach (Rosmer), Luboš Veselý, Petr Kostka, Daniela Kolářová a Otakar Brousek ml.

Reklama

Výběr článků

Načítám