Hlavní obsah

Oscarové hlasování skončilo, výsledky vyhlásí v pondělí

Hlasování o letošních filmových cenách Oscar skončilo v noci na středu po nákladné "předoscarové" kampani hollywoodských studií, která prosazovala své favority. Výsledky hlasování, které bylo letos poprvé možné provést i online, nyní spočítá auditorská firma PricewaterhouseCoopers a vyhlášeny budou v pondělí v brzkých ranních hodinách.

Foto: lincolnmovie.org

Nejvíce nominací má film Lincoln.

Článek

Více než 5800 členů americké filmové akademie mohlo hlasovat do pěti odpoledne kalifornského času (02:00 SEČ) v celkem 24 oscarových kategoriích.

PricewaterhouseCoopers nyní na utajeném místě spočítá hlasy a dodá organizátorům obálky se jmény vítězů, které budou otevřeny při slavnostním ceremoniálu. Podle zástupců této společnosti, která počítá hlasy pro americkou filmovou akademii už 79 let, ještě nikdy nedošlo k předčasnému prozrazení výsledků.

Letos poprvé mohli akademici hlasovat online. Podle Ricka Rosase z PricewaterhouseCoopers této možnosti využila více než polovina členů akademie.  Přes internet se mohlo hlasovat už při nominacích na Oscary v prosinci. Někteří členové akademie, kterým je většinou přes 50 let, si stěžovali na problémy s hesly a uživatelskými jmény a lhůta pro hlasování musela být o den prodloužena, napsala agentura Reuters. Podle akademie byla ale účast na hlasování nakonec vysoká.

Vzhledem k tomu, že souboje o nejlepší film, režiséra a herečku jsou poměrně vyrovnané, filmová studia zaplavila noviny, rozhlas i televizi reklamami na své nominované snímky. Podle listu The Los Angeles Times studio Warner Brothers, které natočilo thriller Argo, i studio Walt Disney, které distribuuje historický film Lincoln, utratily na předoscarovou kampaň po deseti miliónech dolarů (asi po 190 miliónech korun). Lincoln má nejvíc nominací - 12. Film Pí a jeho život režiséra Anga Leea jich má 11, muzikál Bídníci a komedie Terapie láskou po osmi a Argo sedm.

Reklama

Výběr článků

Načítám