Hlavní obsah

Život čínského oponenta režimu Aj Wej-weje se proměnil v divadelní hru

Novinky, Stanislav Dvořák

Na jaře bude v Londýně uvedena divadelní hra podle života Aj Wej-weje, známého čínského umělce a odpůrce komunistického režimu. Hra Howarda Brentona #aiww: The Arrest of Ai Weiwei je založena na rozhovorech s Wej-wejem o jeho věznění v roce 2011.

Článek

Znaménko # v názvu hry je odkazem na sociální síť Twitter, kterou umělec používá a kde má asi 200 000 přátel. Premiéra bude v dubnu v Hampstead Theatre. Podle oficiální tiskové zprávy je hra někdy surrealistická, někdy legrační a někdy děsivá.

Ai Wei-wei byl v roce 2011 uvězněn bez věrohodného důvodu na tři měsíce. Pak byl propuštěn, ale přišlo obvinění z údajných daňových podvodů a dostal pokutu v přepočtu téměř 50 miliónů korun.

Představení bude režírovat James Macdonald. V květnu uvede Hampstead Theatre také britskou premiéru hry Race od nositele Pulitzerovy ceny Davida Mameta. Drama bylo s úspěchem uvedeno na Broadwayi v roce 2009.

Reklama

Související články

Čínského architekta nepustili k soudu

Policie v Pekingu zabránila čínskému architektovi Aj Wej-wejovi, aby opustil své studie a účastnil se soudu, kde se projednává případ jeho daňového úniku,...

Výběr článků

Načítám