Hlavní obsah

Kabát nahrával písničky s big bandem

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Kabát bude koncertovat s big bandem. 24. dubna vyrazí společně z Pardubic na turné a nabídnou při něm nově zaranžované skladby. Aby měli fanoušci o jejich podobě představu, nahráli muzikanti ve studiu Sono v Nouzově o víkendu tři písničky.

Foto: Pro Právo Miroslav Sova

Producent Milan Cimfe obklopen muzikanty při poslechu nahrané verze skladeb.

Článek

„Před měsícem jsme jako kapela ty skladby v trošičku jiných aranžích, než jak jsou na desce, znovu nahráli. Martin Kumžák do nich pak na základě našich podkladů napsal party pro big band a teď natáčíme konečnou verzi,“ vysvětlil v neděli odpoledne Právu ve studiu Sono kytarista Kabátu Ota Váňa.

Novou podobu dostaly písničky Všechno bude jako dřív, Bum bum tequilla a Já si kopu vlastní hrob. Ideu o jejich finálních aranžích s big bandem Kumžákovi nastínil především baskytarista Kabátu Milan Špalek. Ten se však víkendového nahrávání nezúčastnil, neboť jej před pár dny skolila chřipka. S muzikanty byl nicméně celou dobu v kontaktu. Nahrávky dostával domů elektronickou poštou a připomínky posílal obratem zpět nebo je probíral se spoluhráči po telefonu.

Foto: Pro Právo Miroslav Sova

Bubeník Radek Hurčík, kytarista Tomáš Krulich, aranžér Martin Kumžák a kytarista Ota Váňa.

Chyběl i zpěvák Josef Vojtek, jenž měl své divadelní závazky. Vybrané tři písničky ale předtím nazpíval, takže jakmile big band své natáčení skončil, bylo možné si kompletní verzi přehrát.

Například skladba Já si kopu vlastní hrob obdržela nevídaný swingový rozměr, velmi milý a chytře rozverný. Při tom si samozřejmě zachovala svou rockovou podstatu.

„Věřím, že to dopadne skvěle. Když jsme doma poslouchali demosnímky, ve kterých big band simulovaly zvuky z kláves, nemělo to takové grády, jako v okamžiku, kdy big band ve studiu spustil. Myslím, že jsme na správné cestě,“ přiznal spokojený Váňa.

Záměrem kapely je jednu skladbu nabídnout před začátkem turné jako rádiový singl, k další nahrát videoklip a další třeba jen zveřejnit na internetu. Je jisté, že všechny tři zazní při plánovaných koncertech.

Seznam dalších zatím není úplný. „Proces výběru písniček, ke kterým bude doaranžován big band, stále probíhá. Měli jsme vytipované některé, o nichž jsme byli zprvu přesvědčeni. Později jsme ale zjistili, že to s big bandem není ono. Jsme ve fázi, kdy vybíráme a diskutujeme,“ prozradil ještě Váňa.

Kumžák touží po Dole v dole

Party pro big band píše skladatel a aranžér Martin Kumžák. Ve svém oboru patří k nejzkušenějším u nás, aranžoval a dirigoval například projekt Lucie a Symfonického orchestru FOK.

„Loni na podzim mi zavolal manažer Kabátu Radek Havlíček a řekl mi, že mají představu o spojení svých skladeb s big bandem. Zeptal se mě, jestli bych se toho nechtěl zúčastnit. Ty tři písničky, které nahráváme, jsou prvním výsledkem naší spolupráce,“ řekl včera Právu Kumžák.

Ve studiu Sono s ním o víkendu točilo dvanáct členů big bandu. Nejsou to stálí spoluhráči, Kumžák je pro nahrávání a turné s Kabátem vybral podle toho, jak oddaní jsou věci a jaký mají vztah k práci. „Myslím, že jsem je vybral dobře. Před chvíli jeden z nich zrušil nějaký jiný kšeft, protože zjistil, že se v Sonu zdržíme a on by ho nestihl,“ liboval si aranžér.

„S Milanem Špalkem, který mi v první fázi nabízí svou představu a aranžích, souzníme. Je to člověk, který ví, o čem mluví, co říká a navíc jsme stejně staří, takže problém není,“ pokračoval Kumžák. „V rámci příprav na spolupráci jsem si pustil koncert Kabátu a musím říct, že se mi líbil. Byl bych rád, kdyby symbióza, kterou jsem u kluků na pódiu cítil, byla i v naší společné práci. Našel jsem si pár písniček, které se mi opravdu líbí, a byl bych rád, kdyby je kluci vybrali a já na nich mohl pracovat. Třeba Dole v dole. Na té bych chtěl dělat.“

Pod dohledem fan klubu

„Průběžně se vybírají písně pro aranže s big bandem. Potom se připraví playlist, bude se zkoušet a pak budeme muset postavit scénu. Je to nutné, protože je složitá a musíme docílit toho, aby se na ni všichni vešli a mohli se v pohodě pohybovat,“ prozradil Právu manažer Radek Havlíček.

Do podrobností o její podobě se pouštět nechtěl, byť je jejím autorem. Trochu tajemně jenom podotkl, že to jsou vlastně dvě scény v jedné. Před pár dny prý také spočítal, že celý tým k  turné bude mít jednaosmdesát lidí. „Už jen ubytovat je nebude legrace,“ prohodil.

„Během nahrávání jsem si konečně udělal obrázek, jak budou písničky v nových aranžích vypadat. Jsem spokojen a moc se na to turné těším,“ řekl pak v hospůdce u studia Sono kytarista Tomáš Krulich.

V neděli se kromě práce na natáčení věnoval v té hospůdce i členům fan klubu Kabátu, kteří za kapelou do studia přijeli. Někteří dorazili až ze Slovenska.

„Největší voříšek? Teď si myslím, že to bude příprava zvuku před koncertem. Když hrajeme klasicky v pěti lidech, trvá zvuková zkouška až dvě hodiny. Každý si musí všechno nastavit tak, aby byl koncert co nejlepší. V dubnu nás bude třikrát tolik, a to bude náročné,“ uzavírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám