Hlavní obsah

Obrazy ukradené nacisty Francie vrátí. Jeden je z Prahy

Novinky, Stanislav Dvořák

Celkem sedm obrazů, které kdysi ukradli nacisté, vrátí Francie rodinám původních majitelů. Jeden z nich patřil bohatému židovskému bankéři z Prahy, informovala BBC.

Článek

Jedná se o hodnotné obrazy, které v současnosti visí v Louvru v Paříži. Francouzi za to ale nemohou, dostaly se tam kvůli německým nacistům, kteří kradli umění po celé Evropě, a poválečným zmatkům.

Šest kousků patřilo rakouskému Židovi Richardu Neumannovi, který odprodal sbírku za zlomek ceny, aby mohl zmizet z Francie, kde mu hrozilo to nejhorší. Sedmý byl ukraden pražskému bankéři Josefu Wienerovi.

Tyto obrazy byly stejně jako mnoho dalších připraveny pro Hitlerův megalomanský projekt obrazárny v rakouském Linci. Ta měla přetékat díly z celé Evropy - téměř všechna byla kradená. Adolf Hitler byl totiž milovníkem výtvarného umění a také zneuznaným umělcem. Některé jeho práce se dodnes draží jako kuriozity.

Požadavky rodin na vrácení obrazů se ve Francii konečně dočkaly úspěchu v roce 2012, poté, co se léta zkoumalo, který obraz komu patří. Některé je však potřeba restaurovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám