Hlavní obsah

Tu Grammy sis zasloužil, Jimmy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák Jimmy Cliff získal tento týden Grammy za nejlepší reggae album roku Rebirth. Protože o reggae se v ČR píše málo a album je skutečně vynikající, připomeňme si pořádně obsah oceněné „placky“.

Foto: UMe

Jimmy Cliff na desce Rebirth

Článek

CD Rebirth je, jak název naznačuje, pokusem o znovuzrození již polozapomenutého staršího zpěváka. Pokusem, který stoprocentně vyšel. Zásluhu na tom jistě má i mladší producent Tim Armstrong (Rancid), hudba na Rebirth je ale v podstatě retro. Svou energií i hudebními postupy přivolává atmosféru dávné roztančené doby, nejvíce ze všeho desek Toots and The Maytals.

Rebirth sice nemůže vstoupit tak hluboko do povědomí lidí jako legendami opředené hity The Harder They Come nebo I Can See Clearly Now, to už je dáno dobou, je to však nepochybně hudba ze stejného soudku - nadšená, poctivá, strašně chytlavá, taneční.

Nahrávka předává kouzelný „vintage“ pocit Jamajky 60. let, ale přitom má úplně jasný, moderní zvuk s příslušnými basy a čistotou, což ze starého vinylu po padesáti letech těžko dostanete.

V textech se Jimmy opět zabývá nepříjemnými politickými tématy - má do značné míry oprávněný pocit, že ani po půl století se nevyřešil skoro žádný problém chudých zemí, má pocit, že svět šílí, je vzhůru nohama (World Upside Down) a že dětem berou chleba (Children's Bread). Bohužel to nejsou žádné levičácké řečičky, ale dnešní realita, jak ví každý, kdo jezdí do třetího světa. Přes to všechno je jeho deska veselá, radost a naději rozdávající.

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Výběr článků

Načítám