Hlavní obsah

Corea, Bárta, Pivec. Brněnský JazzFest má hvězdy

Novinky, Stanislav Dvořák

Festival JazzFest se od března pomalu rozjede v moravské metropoli. Brno se může těšit na různé světové i domácí hvězdy z oblasti jazzu i jeho průniků s popem a rockem. Přijede třeba Chick Corea, Dan Bárta, Ondřej Pivec a spousta dalších.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Dan Bárta

Článek

Kultovní postava americké scény, držitel osmnácti Grammy Chick Corea, přijede jako preview už 10. března a vystoupí v Bobycentru se svojí zbrusu novou formací The Vigil. Pianista, klávesista a skladatel si vyzkoušel hodně hudebních směrů a pracoval snad s každým, kdo v hudbě něco znamenal. Mnoho z jeho skladeb je považováno za jazzové standardy.

Armando Anthony "Chick" Corea se narodil 12. června 1941 v Chelsea (Massachusetts) ve španělsko-italské rodině. Jeho otec byl jazzman a naučil ho hrát na piáno. Jako malý byl totálně obklopen hudbou, ovlivnili ho Dizzy Gillespie, Charlie Parker, Bud Powell a další.

Když dospěl, přestěhoval se do New Yorku na studia, která brzy opustil, a vydal se na dráhu profesionálního hudebníka. Největší slávy dosáhl v sedmdesátých letech, kdy se pustil do jazz fusion s funky a latinoamerickým nádechem. Jeho skupina Return to Forever se stala skutečnou legendou.

Z dalších hvězd uveďme Brecker Brothers Band Reunion, Trio of OZ Rachel Z a Omara Hakima. Nechybí zástupci vyhlášené newyorské scény - kapely Craig Taborn Trio, Rez Abbasi Trio s hostujícím Davidem Binneyem, Will Vinson Quartet či Shai Maestro Trio.

Po šesti letech na festival opět zavítá Dan Bárta s Robert Balzar Trio a s bigbandem Gustava Broma zazpívá vynikající italská zpěvačka Roberta Gambarini.

„I pro letošní ročník se snažíme udržet vysoce nastavenou laťku z posledního ročníku,“ řekl dramaturg Vilém Spilka z pořadatelské agentury 24-7 Promotions. „Jádro programu tvoří opět jazzmani z kolébky jazzu, USA, ale festival vedle nich nabízí pestrou paletu hudebníků celkem ze čtrnácti zemí.“

Více informací najdete na www.jazzfestbrno.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám