Hlavní obsah

Cenu BAFTA pro nejlepší film dostal Affleckův snímek Argo

Americký snímek Argo v Londýně v neděli v noci dostal cenu Britské akademie filmové a televizní tvorby (BAFTA) pro nejlepší film roku. Nejlepšími herci byli vyhlášeni Daniel Day-Lewis a 85letá Emanuelle Rivaová.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Ben Affleck s cenou BAFTA

Článek

Film Argo líčí snahu Ústřední zpravodajské služby (CIA) dostat koncem 70. let z Íránu americká rukojmí. Ben Affleck, který byl dosud známý hlavně jako herec, získal za tento film ocenění pro nejlepšího režiséra. Posílil tak své šance na letošních Oscarech. Již před tím dostal Zlatý glóbus pro nejlepší filmové drama a pro nejlepšího režiséra.

Žádný film letos nedominoval počtem cen. Argo získalo tři, včetně BAFTA za střih. Početně byl úspěšnější muzikál Bídníci, který má čtyři ocenění - za masky, výpravu, zvuk a vedlejší herecký výkon.

K překvapení nedošlo v kategorii nejlepší herecký výkon v hlavní roli. BAFTA si odnesl Brit Daniel Day-Lewis, který hrál amerického prezidenta Abrahama Lincolna za občanské války v 19. století ve filmu Stevena Spielberga Lincoln. Cena pro nejlepší herečku putovala do Francie a získala ji 85letá Emanuelle Rivaová za hlavní roli ve filmu Láska. Tento snímek rakouského režiséra Michaela Hanekeho dostal podle očekávání i cenu za nejlepší neanglicky mluvený film.

Waltz a Hathawayová

BAFTA pro vedlejší ženský herecký výkon získala Anne Hathawayová za Bídníky. Mezi muži byl odměněn Christoph Waltz za vedlejší roli v Nespoutaném Djangovi.

Režisér tohoto snímku Quentin Tarantino dostal cenu za původní scénář. Nejlepší adaptovaný scénář napsal podle britských akademiků David O. Russell, autor filmu Terapie láskou.

Bondovka Skyfall, která byla loni v Británii komerčně nejúspěšnějším filmem, získala cenu pro nejlepší britský snímek roku. Kromě toho se dočkala ceny za původní hudbu. Ocenění pro akční filmy jsou při takových příležitostech poměrně výjimečná.

Relativně neúspěšně dopadl Lincoln, který měl největší počet deseti nominací. Proměnil jen jednu - za herecký výkon pro Day-Lewise. Bídníci s devíti nominacemi mají čtyři ceny a Pí a jeho život (rovněž devět nominací) dvě - za kameru a vizuální efekty. Ostře sledovaný film o pronásledování Usámy bin Ládina 30 minut po půlnoci měl pět nominací v prestižních kategoriích, ale odešel s prázdnou. Britský film Anna Karenina dostal cenu za kostýmy. Nejlepším animovaným snímkem byl vyhlášen film Rebelka.

Ocenění za celoživotní dílo dostal britský režisér Alan Parker, ketrý natočil filmy jako Hořící Mississippi, Sláva, Pink Floyd: The Wall, Život Davida Galea nebo Andělin popel.

Reklama

Výběr článků

Načítám