Hlavní obsah

Grammy získalo i broadwayské album s písněmi Irglové, nejvíc cen mají Black Keys

– Los Angeles

V Los Angeles byly v noci na pondělí rozdány prestižní americké hudební ceny Grammy, nejvíce – čtyři - jich získal Dan Auerbach a jeho skupina The Black Keys. V kategorii muzikálové album ji získali herci a zpěváci z Broadwaye, kteří přezpívali písně od Markéty Irglové a Glena Hansarda z filmu Once.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Markéta Irglová a Glen Hansard na vítězném albu nezpívají, písně však složili.

Článek

Oceněné album Once je záznam americké verze známého muzikálu Once, na němž se však Češka Markéta Irglová přímo nijak nepodílela.

"Vítejte na největší hudební show světa," zahájil Grammy raper LL Cool J, který se ujal role moderátora. Letošní Grammy patří především americkým rockerům The Black Keys, kteří si připsali čtyři ceny (včetně ceny pro Dana Auerbacha, jenž se stal producentem roku). Skupina dále získala ceny za nejlepší rockovou píseň (Lonely Boy), nejlepší rockové album (El Camino) a nejlepší výkon v rocku.

Foto: Mike Blake, Reuters

Dan Auerbach si odnesl čtyři ceny.

Albem roku byl vyhlášen Babel skupiny Mumford & Sons. Jejich člen Ben Lovett uvedl: "Chci říct, jak nádherně dnes v noci vypadá Adele a jak skvělé je dostávat tuhle cenu od jiného britského muzikanta. Pár nás tu je a Grammy nám otevřely náruč."

Písní roku je We Are Young od skupiny fun. Kapela fun. získala i další Grammy v kategorii objev roku.

Nahrávkou roku se stala skladba Somebody That I Used To Know od Australana Gotyeho, kterou s ním nazpívala novozélandská zpěvačka Kimbra. Gotye získal tři ocenění. S Kimbrou se prosadili i v kategorii nejlepší popové duo a Gotyeho album Making Mirrors bylo oceněno jako nejlepší alternativní album.

Foto: Matt Sayles, ČTK/AP

Adele s gramofónkem za nejlepší popový sólo výkon v písni Set Fire to the Rain

Grammy za nejlepší výkon v tradičním R & B získala zpěvačka Beyoncé za píseň Love on Top a nejlepší R & B písní je letos Adorn od zpěváka Miguela. V kategorii nejlepší R & B album pak vyhrálo Black Radio od Robert Glasper Experiment.

Britská zpěvačka Adele, která ovládla minulý ročník Grammy, si i letos odnáší ocenění za nejlepší sólový pěvecký výkon v popu v písni Set Fire to The Rain.

"Chtěla jsem tu dnes v noci být, protože minulý rok jsem to tu milovala. Díky, chtěla jsem říct, že to moc přeju všem holkám, protože makáme tak tvrdě, aby to vypadalo tak snadně," řekla Adele.

Nejlepší rapové album má letos Drake a jmenuje se Take Care. Dvě ze svých šesti nominací proměnil Frank Ocean, když získal Grammy za debut Channel Orange a druhou za píseň No Church in the Wild, která byla vyhlášena za nejlepší spolupráci mezi raperem a zpěvákem (Jay-Z a Kanye West).

Foto: Jonathan Alcorn, Reuters

Taylor Swiftová

Foto: John Shearer, ČTK/AP

Carrie Underwoodová

Foto: Mike Blake, Reuters

Kelly Clarksonová

Grammy za nejlepší popové album si odnesla zpěvačka Kelly Clarksonová za album Stronger.

Nejlepší country song má letos Carrie Underwoodová (Blown Away), autory skladby jsou Josh Kear a Chris Tompkins. Cena pro nejlepší album ve stejné kategorii patří skupině Zac Brown Band a deska se jmenuje Uncaged.

Foto: Jonathan Alcorn, Reuters

Šťastní Mumford & Sons s cenou za album roku

Grammy získala i popová ikona z 60. let Paul McCartney. Pro bývalého "Brouka" je to už 15. Grammy, tentokrát ale poprvé sólová, v kategorii tradiční popové vokální album za Kisses On The Bottom.

Foto: John Shearer, ČTK/AP

Skupina fun.

Legendární indický hráč na sitár a skladatel Ravi Shankar, který v prosinci zemřel v Kalifornii, byl posmrtně oceněn Grammy za nejlepší hudební album world music The Living Room Sessions Part 1. Jeho jménem ho převzala jeho dcera Anouskhka.

"Přála bych si, aby tu byl a mohl to převzít sám," uvedla dcera, která byla sama nominována ve stejné kategorii.

Blues, reggae, jazz

Cenu za nejlepší jazzové vokální album si odnesla mladá hvězda Esperanza Spalding díky nahrávce Radio Music Society a za nejlepší instrumentální jazzové album pak legendární kytarista Pat Metheny se svým Unity Bandem a albem nazvaným prostě - Unity Band.

V kategorii nejlepší výkon v gospelu a křesťanské hudbě se radoval Matt Redman s písní 10 000 Reasons (Bless The Lord) a v kategorii nejlepší gospelová píseň Mary Mary díky písni Go Get It. Nejlepší gospelové album je Gravity od Lecrae.

Jako nejlepší reggae album bylo oceněno CD Rebirth od Jimmyho Cliffa a jako nejlepší bluesové album Locked Down od Dr. Johna.

HLAVNÍ CENY:

Album roku: Babel (Mumford & Sons)

Nahrávka roku: Somebody That I Use to Know (Gotye)

Píseň roku: We Are Young (fun.)

Rockové album roku: El Camino (The Black Keys)

R & B album roku: Black Radio (Robert Glasper Experiment)

Popové vokální album roku: Stronger (Kelly Clarksonová) 

Tradiční pop-vokální album: Kisses on the Bottom (Paul McCartney)

Během ceremonie naživo vystupovali Elton John, T Bone Burnett, Zac Brown Band, Mavis Staplesová, Mumford & Sons, Brittany Howardová, Miguel, Wiz Khalifa, Miranda Lambertová, skupina fun., Bruno Mars, Rihanna, Sting, Ziggy Marley, Damian Marley, Taylor Swiftová, Prince či Justin Timberlake.

Reklama

Výběr článků

Načítám