Hlavní obsah

Šéf České televize Dvořák zvažuje trestní oznámení na bývalé vedení

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální ředitel České televize (ČT) Petr Dvořák zvažuje, zda na základě auditu ekonomické činnosti ČT v letech 2010 a 2011 podá trestní oznámení na bývalého generálního ředitele Jiřího Janečka a některé členy nejvyššího vedení televize z auditem prověřovaných let, kteří již ale v ČT nepracují.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Dvořák před budovou České televize

Článek

Audit zjistil, že veřejnoprávní televize hospodařila v daných letech neefektivně. Konkrétně se zpráva zmiňuje o špatně zadaných veřejných zakázkách, neoprávněně vyplácených mzdách, předražených nákupech, účelově zadaném outsourcingu (zajišťování části provozu televize jinou organizací zvenčí – pozn. redakce) a dalších nespecifikovaných netransparentních procesech uvnitř veřejnoprávní televize.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Janeček

O tom, zda trestní oznámení Dvořák podá, rozhodne právní analýza, kterou si nyní nejvyšší šéf Kavčích hor objednává. „Budu procházet případ od případu a hledat právní doporučení, jak s jednotlivými pochybeními naložit. Právní rozbor budu mít v horizontu měsíců. Je možné, že zahájíme nějaké kroky k postižení odpovědných,“ uvedl k auditu Dvořák.

Výsledky auditu dostala i Rada ČT. „Je tam spousta závažných zjištění. Musíme s tím materiálem dále pracovat,” uvedl radní Radek Mezulánik.

Reklama

Výběr článků

Načítám