Hlavní obsah

Bob Marley by oslavil narozeniny, jeho syn míří do Prahy

Novinky, Stanislav Dvořák

Největší legenda reggae, zesnulý Bob Marley, by ve středu oslavil 68. narozeniny. Shodou náhod jeho syn Ky-Mani Marley přesně za týden poté zazpívá v pražském Lucerna Music Baru.

Foto: Lucerna Music Bar

Ky-Mani Marley

Článek

Ky-Mani Marley, zpěvák, multiinstrumentalista a herec, je synem Marleyho a tenistky Anity Belnavis. Narodil se na Jamajce, ale už v dětství se přestěhoval s matkou do Miami. Je jedním z mnoha muzikálních potomků dodnes zbožňovaného Boba. Původně uvažoval o sportovní kariéře, ale hudba si ho našla. Roku 1996 vydal u Shang Records debut Like Father Like Son a následovala alba The Journey (2000), Many More Roads (2001), Milestone (2004), Radio (2007) a New Heights (2012).

V jeho písních najdete vlivy R, hip-hopu, spirituálu atd. Ke známějším Ky-Maniho písním patří Warriors, Dear Dad nebo One Time. Kromě toho má vedlejší filmovou kariéru, zahrál si v jamajských nezávislých filmech, jako byly např. Shottas nebo romantická komedie One Love.

Ky-Mani má velké množství sourozenců, kteří jsou si dost podobní a také zpívají. Nedávno byl v Praze Stephen Marley a talent se projevil také u bratrů Ziggyho, Juliana a Damiana.

Bob Marley zůstává i desítky let po smrti nejpopulárnější hvězdou reggae. Jeho cesta ke slávě ale nebyla lehká a příjemná. Po krušných začátcích na chudé Jamajce se dostavily obrovské úspěchy v Londýně u Island Records producenta Chrise Blackwella. Vzniklo tam báječné album Catch A Fire (např. Stir It Up, No More Trouble, Concrete Jungle) a pak Burnin, kde nalezneme megahit I Shot the Sheriff.

Původní skupina The Wailers se sice rozhádala a měnila sestavu, ale Marley sekal dál jeden hit za druhým - na albech Natty Dread (Lively Up Yourself, No Woman, No Cry) nebo Rastaman Vibration, Exodus a Kaya.

Roku 1981 umřel v pouhých 36 letech, ale své poselství lásky úspěšně předal. Je až neuvěřitelné, že Boba Marleyho dnes znají v Americe, Evropě, Africe i v tibetských velehorách.

Reklama

Výběr článků

Načítám