Hlavní obsah

Paul Banks ze skupiny Interpol přijíždí sólo

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěváka a kytaristu Paula Bankse zná české hudební publikum především jako frontmana newyorské kapely Interpol. Vystoupil s ní v roce 2011 na Open Air Festivalu v Panenském Týnci. V úterý se představí v pražském klubu Roxy svou sólovou tvorbu.

Foto: Interpolnyc.com

Paul Banks (uprostřed)

Článek

Sólové album pojmenované prostě Banks vydal zpěvák na podzim loňského roku, deset let po první desce Interpol Turn on the Bright Lights.

„Písně Interpolu pocházejí od Daniela Kesslera, kytaristy kapely, zatímco mé sólové písně jsou ode mě. Takže jde o úplně jiného umělce. Jsou tam podobnosti, které vycházejí z toho, jak mě kapela ovlivnila. Ale hudbu, kterou uslyšíte, nedělal stejný člověk,“ odpověděl Banks americkému hudebnímu magazínu Spin na otázku, jak se liší jeho sólová tvorba od tvorby Interpolu. I k ní ovšem skládá texty a je autorem vokálních melodií.

„Nejvíc mě rozpálí, když vezmu kytaru a vznikne něco, o čem si myslím, že je jádrem písně. Vystavět z toho celou písničku je velmi vzrušující proces,“ říká Banks, jenž své sólové skladby skládal na cestách s kapelou Interpol. Prý se tím rozptyloval na jednotvárném světovém turné, s čímž se svěřil britskému serveru Drowened in Sound.

Banks je druhé sólové album Paula Bankse. V roce 2009 vydal kolekci Julian Plenti is… Skyscraper. Aktuální nahrávce předcházelo loni na jaře EP Julian Plenti Lives…

Na probíhajícím turné hraje Banks pouze vlastní tvorbu, žádné písně od skupiny Interpol. „Ani nevím, jestli by to bylo legální, kromě toho, že to je nevhodné. Nikdy bych ty písně bez ostatních z kapely nehrál,“ vysvětlil v rozhovoru pro server Pure Volume.

Reklama

Výběr článků

Načítám