Hlavní obsah

Nominacím na České lvy vládnou filmy Čtyři slunce, Ve stínu, Okresní přebor a Odpad město smrt

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Simona Babčáková a Jakub Žáček oznámili v sobotu v Praze nominace na filmové ceny Český lev. Nejčastěji zazněl titul Čtyři slunce (dvanáctkrát) a dále filmy Ve stínu, Okresní přebor a Odpad město smrt.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Večerem provázeli Simona Babčáková a Jakub Žáček.

Článek

V divácké anketě o nejlepší film za 20 let Českého lva vyhrály Pelíšky Jana Hřebejka. Druhý je Kolja, třetí Samotáři, čtvrtý Habermannův mlýn a pátí Karamazovi.

Na nejlepší film roku 2012 jsou nominovány snímky Čtyři slunce, Odpad město smrt, Okresní přebor, Polski film a Ve stínu.

Za režii jsou letos nominováni Bohdan Sláma (Čtyři slunce), Jan Hřebejk (Odpad město smrt), Jan Prušinovský (Okresní přebor), Marek Najbrt (Polski film) a David Ondříček (Ve stínu).

Nominace za mužský herecký výkon v hlavní roli získali Ondřej Vetchý (7 dní hříchů), Jaroslav Plesl (Čtyři slunce), Martin Pechlát (Odpad město smrt), Miroslav Krobot (Okresní přebor) či Ivan Trojan (Ve stínu).

Z hereček v hlavních rolích jsou nominovány Vica Kerekesová (7 dní hříchů), Anna Geislerová (Čtyři slunce), Gabriela Míčová (Odpad město smrt), Soňa Norisová (Ve stínu) a Jiřina Bohdalová (Vrásky z lásky).

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Vzpomínka na Jiřinu Jiráskovou

Na Českého lva v kategorii nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli byly nominovány Klára Melíšková (Čtyři slunce), Barbora Hrzánová (Modrý tygr), Pavla Beretová (Okresní přebor), Jana Plodková (Polski film) a Jiřina Jirásková (Vrásky z lásky).

Mezi muži to byli Jiří Schmitzer (Cesta do lesa), Karel Roden (Čtyři slunce), Martin Finger (Odpad město smrt), Ondřej Vetchý (Okresní přebor) a Sebastian Koch (Ve stínu).

Českého lva za nejlepší kameru si odnese Ján Ďuriš (7 dní hříchů), Diviš Marek (Čtyři slunce), Jan Malíř (Konfident), Martin Štrba a Lukáš Milota (Odpad město smrt) nebo Adam Sikora (Ve stínu).

Dokumenty Dva nula i Láska v hrobě 

Na nejlepší dokument letos kandidují filmy Dva nula, Láska v hrobě, Soukromý vesmír, Váňa a Věra 68.

Za nejlepší hudbu mají nominace skupina Vypsaná fixa (Čtyři slunce), Ivan Acher (Odpad město smrt), Vratislav Kydlíček a Jan P. Muchow (Okresní přebor), Midi Lidi (Polski film) a Michal Novinski a Jan P. Muchow (Ve stínu).

Foto: Michal Krumphanzl

Členové České filmové a televizní akademie vybírali ze 30 celovečerních hraných snímků a 15 dokumentů.

Cenu za nejlepší scénář dostanou autoři filmu Čtyři slunce, Odpad město smrt, Okresní přebor, Polski film nebo Ve stínu. Za výtvarný počin byly nominovány Čtyři slunce, Dont Stop, Modrý tygr, Odpad město smrt a Ve stínu, za střih pak Čtyři slunce, Odpad město smrt, Okresní přebor, Polski film a Ve stínu. Cenu portálu Kinobox.cz dostal snímek Tomorrow will be better.

Cenu filmových kritiků a teoretiků získal film Ve stínu, který porazil Čtyři slunce, Odpad město smrt, Okresní přebor a Polski film. Producent Kryštof Mucha uvedl: "Děkuju moc, děkuju i za Davida (Ondříčka), který je stále na dovolené."

Cenu kritiků a teoretiků pro dokumenty si odnesl snímek Láska v hrobě Davida Vondráčka.

"Mám zvláštní pocity, jsem potěšen velkou cenou, ale chci poděkovat hlavním aktérům filmu, kteří zemřeli v průběhu natáčení, což se málokdy stává... jejich život nebyl bílým domem s vyhlídkou do zahrady," řekl Vondráček.

Narážky na Klause měly úspěch

Cenu Magnesia za nejlepší studentský film dostal počin M.O. Jakuba Kouřila. "Děkuju porotě, děkuju všem, co na filmu spolupracovali," řekl Kouřil.

Českého lva za nejlepší zahraniční film získal francouzský snímek Nedotknutelní.

Cenu za nejlepší filmový plakát si v sobotu převzal Marius Corradini za film Ve stínu. Anketu o nejoblíbenějšího moderátora Českých lvů za 20 let vyhrál před Igorem Chmelou, Pavlem Liškou, Lucií Bílou a Jaroslavem Duškem Jan Budař, který bude letos v březnu moderovat vyhlašování Českých lvů.

Nominace na nejlepší film roku:

Čtyři slunce

Odpad město smrt

Okresní přebor

Polski film

Ve stínu

Nominační večer se odehrál ve stylu 20. let a moderátoři i hosté přichystali hudební vložky. Největší potlesk ale sklidily narážky na končícího prezidenta Václava Klause.

Reklama

Výběr článků

Načítám