Hlavní obsah

V Sundance získal cenu film, na němž se podíleli Češi

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenu za režii v kategorii mezinárodních dokumentů na Sundance získal snímek, který vznikl za přispění českého projektu DOK.Incubator a českých společností, oznámil Jiří Sedlák z agentury Arts Marketing.

Foto: Arts Marketing

Z filmu The Machine Which Makes Everything Disappear

Článek

Na gruzínském snímku The Machine Which Makes Everything Disappear se podíleli DOK.Incubator a několik českých postprodukčních společností jako Avion Postproduction, Bystrouška a I/O post.

„Mohli jsme vytvořit dobrý film i bez workshopu, i když by ho nejspíš viděli jen lidé v Gruzii,“ říká Tinatin Gurchiani, začínající režisérka, jejíž první film The Machine Which Makes Everything Disappear se dostal hned do soutěže prestižního Sundance.

„Věděli jsme, že točíme film do kin, ale nemohli jsme najít distributora, neměli jsme žádné peníze na postprodukci,“ doplňuje a vyjmenovává potíže, které dobře znají i čeští dokumentaristé. „Zachránila nás až česká studia, která umožnila zdarma film smíchat a vyrobit jeho distribuční kopii.“

Další ambice ve světě

Meditativní film o mladých Gruzíncích má nemalé ambice. Po prvním úspěchu v USA zamíří na podzim také na festivaly DOK.Leipzig (Německo), MoMA (USA) a IDFA (Nizozemí).

Dalších šest projektů DOK.Incubatoru nyní připravuje premiéru a jedná se s festivaly jako je Tribeca či SXSW.

"DOK.Incubator je kreativní think-tank, který vznikl v roce 2012 proto, aby pomáhal talentovaným mladým dokumentárním režisérům s nadějnými filmy prorazit na čím dál více konkurenčním filmovém trhu. Na workshopu tak půl roku intenzivně pracují pod vedením předních evropských střihačů, producentů i obchodníků s filmy a spolu s nimi na míru šijí strategii každému filmu," doplnil Sedlák.

Reklama

Výběr článků

Načítám