Hlavní obsah

Fillův obraz se vydražil za 17,5 miliónu korun

Právo, Peter Kováč
Praha

Za 17,5 miliónu korun se ve středu večer v Praze vydražil obraz Emila Filly s názvem Malíř (1920–21), který kdysi vlastnil český historik umění Vincenc Kramář, autor první vědecké knihy o kubismu a ve světě proslulý sběratel Picassa a Braquea.

Foto: Archiv, Právo

Obraz Emila Filly Malíř

Článek

O dílo měli zájem čtyři sběratelé. Kupec bude muset k vydražené ceně ještě připlatit dalších 5 procent aukční provize, takže celková cena je 18,37 miliónu. Částka je to značná, ale nikoliv rekordní. Dosud nejdražší Emil Filla – kubistické Zátiší s lahví Cherry – se v Praze vydražil předloni za 16,25 miliónu, tam ale byla provize dvacet procent, takže celková zaplacená cena byla 19,5 miliónu.

Vincenc Kramář obraz Malíř koupil v lednu 1921 za 1500 korun, což tehdy byla cena dvou lepších společenských obleků nebo měsíční mzda prvorepublikového úředníka. Současná cena je více než 18 miliónů korun, částka, za kterou lze koupit 30 nejnovějších vozů značky Octavia v nejluxusnějším provedení nebo čtyři sporťáky Ferrari.

Foto: Archiv, Právo

Obraz Emila Filly Malíř

Ceny obrazů Emila Filly v posledních letech giganticky vzrostly. Ještě v roce 2000 se zdálo, že Fillův obraz Zlaté rybičky u okna, prodaný za 7,3 miliónu korun, má neuvěřitelně nadsazenou cenu, která vůbec neodpovídá realitě na českém trhu. Dnes už dvojnásobná částka není žádným překvapením.

Jan Skřivánek, odborník na aukční trh a šéfredaktor časopisu Art+Antiques, k tomu pro Právo řekl: „Filla se stal sběratelskou celebritou, je tím, čím třeba v New Yorku Warhol nebo Picasso. Loni se prodalo 14 různých Fillových obrazů za částky vyšší než milión korun. Obraz Malíř z Kramářovy sbírky patří mezi nejlepší ukázky české avantgardy a o tak vzácná díla je na trhu značná poptávka, což naznačuje i dosažená cena.“

Podle Vladimíra Lekeše, majitele pořádající aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery, si Fillu koupil český zákazník. Na aukci se podle jeho informace prodalo 90 procent nabízených uměleckých děl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám