Hlavní obsah

David Bowie: Hvězda, která vylezla z ústraní

Právo, Šárka Hellerová, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když britský zpěvák David Bowie minulý týden oznámil, že u příležitosti svých šestašedesátých narozenin posílá do světa singl Where Are We Now? a ten je předzvěstí na březen nachystaného vydání nového alba The Next Day, způsobilo to na hudební scéně pozitivní poprask. Nejenom proto, že se vrací jedna z největších hvězd ostrovní hudby vůbec, ale také proto, že Bowie potvrzuje trend doby – to vzrušující dělají staří pardálové.

Foto: Sony Music

Na Davida Bowieho hudební svět nikdy nezapomněl.

Článek

Singl Where Are We Now? se během osmi hodin prodral na první místo prodejního žebříčku serveru iTunes. V nabídce digitálního obchodu se objevil 8. ledna v sedm hodin ráno a již kolem patnácté hodiny se dostal na první místo nejprodávanějších skladeb ve Velké Británii. V následujících hodinách a dnech tento post posiloval.

Bowie přitom svůj předešlý singl Rebel Never Gets Old (z alba Reality) vydal v roce 2004. V roce 2006 se ještě podepsal pod píseň Arnold Layne, na níž se podílel s kamarádem Davidem Gilmourem z kapely Pink Floyd.

Dál se ale po vydavatelské stránce nedělo nic, pomineme-li několikrát opakované Bowieho konstatování, že novou nahrávku vydá jen tehdy, bude-li mít co říct. V minulosti to tak vždycky bylo.

Na Manhattanu

V minulých letech prakticky nebyl vidět. Ve čtyřiadevadesátém koncertoval v rámci svého dosud posledního turné v Praze. Po hodině pobytu na pódiu jej ale začala bolet záda a on musel koncert přerušit, vyhledat lékařské ošetření a poté vystoupení ukončit.

Minulý rok se list Daily Telegraph rozhodl rozehnat spekulace o tom, že je Bowie těžce nemocný, a pustil se po jeho stopách. Na veřejnosti se proto brzy objevil snímek muže, který je oblečený v šedé mikině, džínách, tašku má přes rameno, na hlavě baret a v ruce cigaretu, a vůbec nevypadá, že je světová hudební hvězda.

Byl to David Bowie - žijící nenápadně v ústraní a chystající svůj návrat na rok 2013.

Fotka byla pořízena v Soho na Manhattanu před italskou kavárnou Caffe Falai.

Diane Villaniová, jedna z obyvatelek žijících vedle místa Bowieho současného bydliště v New Yorku, listu řekla, že ho často potkává a nemá pocit, že by se před někým ukrýval. „Vždycky ho pozdravím a zeptám se, jak se má. Nikdy jsem k němu nešla pro podpis a nikdy jsem se ho nezeptala, co si myslí o současné hudbě. Není to vhodné. V New Yorku všichni ctí soukromí své i toho druhého. A někdy potkám i jeho ženu a dcerku. Pro mě jsou skvělými sousedy.“

Bowie žije na Manhattanu se svou ženou, sedmapadesátiletou bývalou top modelkou Iman. Jejich dcera se jmenuje Alexandria, říkají jí Lexi a loni v srpnu jí bylo dvanáct. Spoustu času rodina tráví i ve své usedlosti v Catskill Mountains jihovýchodně od New Yorku. Iman v několika rozhovorech v posledních letech hovořila o skvělém rodinném životě. Přiznala, že miluje, když může s Bowiem jen tak chodit po parku nebo vysedávat v kavárnách. Dodala, že je skvělý otec, jenž dceři pomáhá s přípravou na výuku a s radostí dělá domácí práce, které jej prý odreagovávají. Loni v červnu si připomněli dvacáté výročí svatby.

V tomto idylickém prostředí vznikaly v posledních letech nápady pro písničky pro nové album. Těžko odhadnout, jaké bude, nicméně minulý týden zveřejněný singl prozrazuje, že by mohlo svou náladou i kvalitou opět upozornit na to, že staří bardi světové hudební scény dokážou vystavět kompozice, nad nimiž posluchačovo srdce plesá.

Inovátor

Hudební svět oceňuje především Bowieho inovátorství ze sedmdesátých let minulého století. Projevilo se zejména na albech The Rise and Fall of Ziggy

Stardust and the Spiders from Mars (1972), Aladdin Sane (1973), Young Americans (1975) a Heroes (1977). Na kontě má třiadvacet studiových desek, kterých prodal více než 140 miliónů kusů. Mezi jeho nejznámější skladby patří Space Oddity, Changes, Life on Mars?, Fame, Heroes, Ashes to Ashes, Under Pressure (feat. Queen), Let’s Dance, China Girl nebo Dancing in the Street (feat. Mick Jagger).

Držitel dvou cen Grammy a dvou Brit Awards je podle BBC devětadvacátým nejvýznamnějším Britem v dějinách. Americký hudební magazín Rolling Stone jej v roce 2004 označil jako devětatřicátého nejlepšího rockového interpreta a třiadvacátého nejlepšího zpěváka historie. V roce 1969 byl uveden do Rock’n’rollové síně slávy.

Jeho zatím poslední studiová deska Reality vyšla v roce 2003. Debutoval s ní na třetí příčce britského prodejního žebříčku. Poté absolvoval v letech 2003 a 2004 světové turné, které ale musel kvůli zdravotním problémům přerušit.

V následujících letech se na pódiích objevoval pouze sporadicky. Zatím naposledy vystoupil v listopadu 2006 na charitativním koncertu Black Ball, když se objevil po boku zpěvačky Alicie Keys.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám