Hlavní obsah

Kouzlo vyprávění spisovatele Miloše Urbana

Právo, František Cinger

Žil Bertold Neuman (1900 až 1992), faktický otec automobilu Praga Piccola, nebo je jeho duchovním otcem prozaik Miloš Urban v novém románu pojmenovaném po legendárním voze?

Foto: Profimedia.cz

Miloš Urban píše i o staré Libni.

Článek

Podle spisovatelovy verze mu klíč k příběhu poskytla v Londýně paní Vesna Hanwellová, vdova po mecenáši umění, s níž se potkal na svém autorském čtení. Je to dcera Bertiho Neumana, který uprchl před hrozbou nacismu. Urbanovi poskytla otcovy deníky, ve kterých si psal jednověté či širší zápisky o životě v podnikatelské rodině, která spojila svůj osud s továrnou Praga v Libni.

Jisté je, že po sérii románů s tajemstvím i tajemnem nabízí nyní Urban životopisný román. Či románový portrét osobnosti jdoucí dějinami Čech od sklonku mocnářství po konec Československé republiky po Mnichovu. Jen Urban sám ví, nakolik ho lákaly osudy spojené s podnikatelskou rodinou, příběhy lásky a zrady milenecké i manželské, a nakolik se nechal unést kouzlem vyprávění. Protože právě proud vyprávění je to, co určuje styl jeho nové prózy.

Urban po Hrabalovi a Lustigovi znovu objevil kouzlo dělnické Libně, dříve pražského předměstí, kam se usadily židovské osady a kde bylo dost místa i pro haly průmyslových podniků. S radostí připomíná stavbu plynojemu, svému hrdinovi umožní na něj i vylézt a nakonec z něj i skočit.

Čtenář milující „ženské“ příběhy ocení Bertovu spřízněnou vrstevnici Lilu, zprvu nepřístupnou samotářku, později jeho ženu. Možná je to jisté prokletí osudu, že následovala Bertiho matku, jež od otce rovněž odešla, hledající svůj díl štěstí. Může se zdát jednoduché splétat osudy lidí spojených s reálným světem průmyslu a politiky s odstupem let. Párkrát se objeví jména známá z politiky a filmu, v němž Praga Piccola sehrála svou roli. Pohybovat se v takto vymezeném prostoru včetně dělnických bouří, kdy dnes přece víme, že „komunisté se živili neštěstím a pořád se mohli těšit, že dřív nebo později k nějakému dojde“, je poměrně složité.

Příběh však musí především držet pohromadě, a to se Urbanovi povedlo. Právě s důrazem na lidské osudy spojené s touhou někoho sevřít v náručí, i když jen na chvíli a tajně, a něco pořádného dokázat. Berti Neuman není rytíř bez bázně a hany. Snad proto je jeho postava životná, snad i proto je Urbanovo vypravěčské kouzlo z Libně první poloviny minulého století tak účinné.

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám